DDR4 memorija stiže do kraja 2013.

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Na ovogodišnjem Intel Developer Forumu otkriveno je da uskoro možemo očekivati DDR4, a njegovo pojavljivanje na stranici proizvoda Cruicala je još jedno prijatno iznenađenje.

Nazvan „memorija naredne generacije“, nasljednik DDR3 bi trebalo da se na tržištu pojavi do kraja 2013. godine.

Jedna od najvećih prednosti DDR4 memorije jeste to što dozvoljava više kapaciteta po komponenti što znači da u jedan jedini modul može da stane 16GB RAM-a.

Najveći broj PC matičnih ploča korisnicima nudi barem dva slota, što znači da uz pomoć DDR4 memorije možete da završite sa 32GB RAM-a.

Ovo su svakako dobre vijesti za sve koji se bave zahtjevnim poslovima kao što su 3D modeliranje i video produkcija, a tu su i brojne prednosti za gejmere. Međutim, vrlo je vjerovatno da će nova generacija memorije biti poprilično skupa.

Sudeći po Crucialu, nova memorija je duplo brža od svog prethodnika nudeći brzine od 2.1GHz i naviše, dozvoljavajući aplikacijama da se brže učitavaju.

DDR4 je takođe znatno energetski efikasniji što znači duže trajanje baterije. Iako se njegovih 1.2V, naspram 1.5V DDR3 RAM-a, ne čini mnogi, ovo će predstavljati veliku energetsku uštedu informacionim centrima.

(VisokoIN)

Više vijesti