Debljate se? Možda premalo spavate!

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Gubitak samo nekoliko sati sna tokom nekoliko noći zaredom može odmah voditi do povećanja tjelesne težine, utvrdili su američki naučnici.

Stručnjaci za problematiku spavanja sa univerziteta u Koloradu proveli su dvonedeljno istraživanje na 16 zdravih dobrovoljaca. U tom razdoblju precizno su pratili njihov metabolizam, prehranu i spavanje. Istraživanje je provedeno u strogo kontroliranim uvjetima zatvorenog prostora u kojem se potrošnjom kisika iz zraka i stvaranjem ugljičnog dioksida mjerio njihov metabolizam, prenosi The New York Times. Bilježen je svaki zalogaj hrane, a spavali su po čvrsto utvrđenom režimu.

Cilj istraživanja bio je utvrditi kako premalo sna tokom samo jedne nedelje utiče na organizam odnosno na tjelesnu težinu i ponašanje. Time su simulirali situacije iz stvarnog života u kojima primjerice studenti uče noću pred sam ispit ili zaposlenici rade noću pritisnuti rokovima.

Tokom prve nedelje polovica ispitanika mogla je spavati devet sati, a druga najviše pet sati. Svi su mogli jesti šta su i koliko htjeli. Druge nedelje ‘nenaspavana’ skupina mogla je spavati devet sati, a ‘naspavanoj’ skupini san je skraćen s devet na pet sati.

Utvrdili su da san u trajanju od samo pet sati i budno stanje noću ubrzavaju metabolizam te su osobe koje nisu dovoljno spavale trošile dnevno 111 kalorija više, no to se nije pretvorilo u gubitak na težini, upravo suprotno. Osobe koje su premalo spavale na kraju su unosile puno više hrane od onih koji su spavale punih devet sati i do kraja prve nedelje prosječno su dobile kilogram na težini.

U drugoj nedelji ‘naspavana’ skupina kojoj je sada uskraćeno po četiri sata sna također je dobila prosječno po kilogram na težini, a ‘nenaspavana’ skupina koja je sada mogla spavati punih devet sati nije uspjela u sedam dana izgubiti kilogram dobiven u prvoj nedelji nespavanja.

Voditelj istraživanja Kenneth Wright sa univerziteta u Koloradu kaže kako uzrok debljanja nije samo unošenje većih količina hrane, nego i unošenje druge vrste hrane.

‘Utvrdili smo da su se osobe koje nisu dovoljno spavale prejedale ugljikohidratima’, kaže Wright. ‘Jeli su više hrane, a promijenilo se i vrijeme obroka. Jeli su manji doručak i bogatiju večeru.’

Naučnici su utvrdili da osobe koje nedovoljno spavaju večernjim ‘grickanjem’ unose više kalorija nego u bilo kojem drugom obroku tokom dana. Kad su počeli ‘normalno’ spavati, počeli su opet unositi manje ugljikohidrata i masti.

Utvrđeno je da je premalo sna bilo prosječno odgovorno za šest posto više unesenih kalorija.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.

(VisokoIN)

Više vijesti