Dejan Šćepanović: Status Grada će Visokom otvoriti pristup svim međunarodnim fondovima

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Vijećnici Općinskog vijeća Visoko na osmoj redovnoj sjednici održanoj u srijedu usvojili su inicijativu o proglašenju Grada Visoko koja će biti upućena prema Vladi Federacije BiH i Parlamentu Federacije BiH putem Federalnog ministarstva pravde na nadležni postupak. Iako je ideja o uspostavljanju Grada Visoko stara nekoliko godina, do sada nije bilo uslova za njeno ispunjenje, pa je Visoko imalo status Općine.

Nešto blažim kriterijima ostvareni su i uslovi za dobijanje statusa Grada, a prema Zakonu o principima lokalne samouprave u Federaciji BiH, predviđena je mogućnost formiranja grada i na području jedne općine, i to na osnovu odluke Općinskog vijeća, te uz ispunjavanje određenih uslova, od kojih je i taj da pomenuti kandidat za status Grada ima najmanje 30.000 stanovnika od čega 10.000 u gradskom jezgru, što Visoko i ispunjava (39.938 stanovnika, od toga 11.205 u gradskom području).

Pomenutom inicijativom Općina Visoko bi trebala postati Grad Visoko, a koje prednosti donosi novi status pojasnio nam je jedan od najaktivnijih članova Općinskog vijeća Visoko, koji funkciju vijećnika obnaša u drugom mandatu, Dejan Šćepanović.

– Ovdje se radi o dvije stvari, prvo status Grada će Visokom otvoriti pristup svim međunarodnim fondovima čiji kriteriji zahtijevaju status Grada, a drugo radi se o statusu koji Visoko zaslužuje kao teritorij bogate historijske baštine i važnosti za našu državu. Visoko je bilo srednjovjekovna prijestolnica Bosne, na našoj teritoriji se nalaze i srednjovjekovni grad i krunidbena crkva kralja Tvrtka, odnosno mjesto gdje je banovina Bosna postala kraljevina. Upravo zbog svih tih navedenih činjenica duboko sam uvjeren da Visoko status Grada zaista i zaslužuje. Naravno sam status grada za građane Visokog koji i dalje imaju ogromne probleme i prilično teško žive neće donijeti nikakvo direktno poboljšanje uslova života.

(Visokoin.com / Avaz)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.