Delegacija Evropske unije u BiH u jednodnevnoj posjeti ZDK-u

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Delegacija Evropske unije u BiH i Direkcije za evropske integracije BiH, koju predvodi šef političkog i ekonomskog odjela Delegacije EU u BiH Jan Snaidauf, boravi danas u cjelodnevnoj radnoj posjeti Vladi i Skupštini Zeničko-dobojskog kantona.

-Mi smo kao Vlada svjesni Ugovora o pridruživanju EU. Uzeli smo obaveze da idemo na usaglašavanje legislative sa EU, a danas smo razgovarali i o kapacitetima, kako organizacionim i kadrovskim, te mogućnostima da odgovorimo na ta pitanja. Ocijenjeni smo kao uspješni u dosadašnjem radu. Smatramo da postoji potreba institucionalnog jačanja, kroz Ured koordinatora pri Vladi ZDK-a, kao i svih zaposlenih. Svakako da će nam ovo koristiti da, u horizontalnoj i vertikalnoj koordinaciji sa svim ostalim kantonima, stvorimo uslove da na ovo, vrlo važno pitanje odgovorimo na najbolji mogući način – kazao je premijer ZDK-a Miralem Galijašević.

ZDK je osmi kanton kojeg je s ovim ciljem posjetila Delegacija EU. Snaidauf je ocijenio da je ZDK uspješno odgovorio u dosadašnjem toku ovog procesa, ali da je bitno da isto tako bude spreman i “za sami proces evropskih integracija, kada on dobije puni zamah“.

-Kako u procesu samih pregovora o pristupanju koji će, nadamo se, uslijediti, tako i u procesu usklađivanja zakonodavstva, a gdje je velika uloga samih kantona. S obzirom na nadležnosti koje imaju, kako podijeljenih nadležnosti s FBiH, tako i isključivih nadležnosti na kantonalnom nivou, mi smo tu da pružimo podršku da bi se taj proces što bolje obavio – kazao je Snaidauf.

Nakon sastanka u Vladi ZDK, u sali Skupštinu ZDK-a održava se brifing za kantonalnu administraciju koja se bavi pitanjima EU te okrugli sto o kapacitetima i potrebama kantonalne administracije u procesu evropskih integracija.

Više vijesti