Delegacija Haškog tribunala u Srebrenici

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Pretresno vijeće ICTY-a u predmetu protiv Karadžića počelo petodnevnu posjetu lokacijama u Srebrenici i okolnim područjima, koje su relevantne za optužnicu. Novinarima nije bilo dozvoljeno da kontaktiraju s članovima delegacije ICTY-a.

Delegacija Haškog tribunala (ICTY), u kojoj su i članovi Pretresnog vijeća u predmetu protiv bivšeg predsjednika Republike Srpske (RS) i optuženog za ratne zločine Radovana Karadžića, obišla je u utorak objekat bivše “Betonare” u Dugom Polju, na granici s opštinom Bratunac, gdje je tokom rata bila linija razgraničenja.

Delegacija je, pod jakom policijskom pratnjom, posjetila i lokacije u Zelenom Jadru, Sućesci i naselju Baratova u Srebrenici, gdje su se nalazili punktovi UNPROFOR-a. Obišli su i još neke lokalitete, ali novinarima nije bilo dozvoljeno da kontaktiraju s članovima delegacije.

Oni, pak, nisu kontaktirali ni s lokalnim stanovništvom.

Pretresno vijeće ICTY-a u predmetu protiv Karadžića počelo je petodnevnu posjetu lokacijama u Srebrenici i okolnim područjima, koje su relevantne za optužnicu, saopćeno je u utorak iz ovog međunarodnog suda.

U delegaciji su predsjedavajući Sudskog vijeća O-Gon Kwon i sudije Howard Morrison, Melvil Beard i rezervna sutkinja Flavia Lattanzi, kao i pomoćno osoblje ICTY-a te predstavnici Tužilaštva i odbrane.

Karadžić je optužen za genocid, zločin protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

(VisokoIN/Agencije)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.