Demobilisani borci odbili pregovarati sa Vladom FBiH, pozivaju građane da im se pridruže

Demobilisani borci iz nekoliko gradova BiH koji protestuju od jučer ispred zgrade Vlade FBiH tražeći svoja prava, odbili su pregovore sa predstavnicima Vlade FBiH. Oko 300 bivših boraca Armije BiH traži mjesečnu naknadu u visini minimalne penzije u FBiH, a to je 326 KM te regilisanje svojih potraživanja kroz zakon.

Resorni ministar Salko Bukvarević jučer je poručio da on ne može obećati nešto kada zna da za to ne postoje sredstva, ali da se radi na cjelovitom rješenju kroz zakon.

“Veliki put smo prešli, iz svih krajeva BiH dolazimo i usaglasili smo se da nećemo pregovarati sa Vladom FBiH. Do sada smo pregovarali i svaki put su nas prevarili i donijeli zakone koji njima odgovaraju, kako bi opstala temeljna udruženja boraca, kako ih oni nazivaju”, kazao je Ibrahim Hasanović u ime boraca iz Teočaka.

Predstavnici ministarstva za boračka pitanja Vlade FBiH jutros su pozvali predstavnike okupljenih boraca na pregovore, ali su ih borci odbili.

Demobilisani borci su poručili da ostaju ispred zgrade Vlade FBiH do ispunjenja njihovih zahtjeva.

“Ostat ćemo ovdje do kraja, pa makar i porodice morali dovesti. Neka nas gledaju i neka se stide kako se mi patimo. Neka se stide i generali, koji su zahvaljujući borcima dobili svoje činove”, zaključio je Hasanović.