Demonstranti razbijaju izloge Banka Amerike i Starbucksa

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Više stotina demonstranata maskiranih i obučenih u crno izazvali su incidente u centru Washingtona, bacali su kamenje i lomili stakla na izlozima, prenose novinari agencije France presse. Policija je upotrebila suzavac da ih rasturi. Kako javljaju mediji, uhapšeno je najmanje 90 demonstranata.

Demonstranti na više mjesta u Washingtonu, prevrću kante s smećem, blokiraju saobraćaj, naoružani su šipkama, napadaju policiju.

Blizu 500 ljudi kreće se gradom i razbijaju izloge kompanija koje su simbol američkog sistema kao što su Banka Amerike, McDonald's i Starbucks.

Masa demonstranata od kojih neki nose transparente na kojima piše “Neka se rasisti ponovo boje”, rasula se u manje grupe poslije intervencije policije.

Izlog jednog kafea Starbucks potpuno je slomljen. Ovo se desilo manje od dva sata prije polaganja zakletve novog predsjenika SAD-a Donalda Trumpa na Capitol Hillu.

Policija je reagovala vodenim topom i suzavcima, prenosi Independent. Policija je formirala zaštitni kordon, a demonstranti viču i zahtjevaju od policajaca da puste uhapšene. Zbog nasilnih demonstranata policija je zatvorila jednu ulicu kroz koju se dolazi do mjesta odakle se prati ceremonija za polaganje zakletve je zatvoren.

Među uhapšenima je i reporter “Russia Today” Alexander Rubinstein, koji je izvještavao sa protesta u blizini McPherson trga u Washingtonu. On se uzimajući izjave našao među demonstrantima kada ih je opkolila policija.

“Pogođen sam u lice omamljujućom svjetlosnom bombom koja me zaslijepila i ograničila sluh na kratko. Kad sam se povrtio iz šoka, policija nas je opkolila i saopštila da ćemo svi biti uhapšeni bez obzira što sam tu bio kao predstavnik medija”, rekao je reporter.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.