Denis Bećirović podnio ostavku zbog negiranja bosanskog jezika u RS-u

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Poslanik Socijaldemokratske partije BiH u Predstavničkom domu državnog parlamenta Denis Bećirović je prilikom utvrđivanja dnevnog reda današnje sjednice tog doma informirao kolege da podnosi ostavku na članstvo u Zajedničkoj komisiji za ljudska prava PSBiH zbog, kako je kazao, „diskriminatorske politike negiranja bosanskog jezika na teritoriji bh. entiteta RS“.

Predložio je da se to uvrsti u dnevni red današnje sjednice.

– Smatram da je besmisleno biti član Komisije za ljudska prava, a da u državi imamo situaciju da se milionima ljudi koji govore bosanskim jezikom zabranjuje čak da taj svoj jezik nazovu jezikom kako su ga zvali stoljećima prije toga – kazao je Bećirović.

Dodao je kako želi podsjetiti da „takva situacija predstavlja sigurno i antidejtonski i antiustavni i nedemokratski čin i da je takva politika neodrživa“.

– Dajem neopozivu ostavku. Bez obzira na to da li to danas ušlo ili ne ušlo u dnevni red, ja podnosim ostavku na mjesto člana Komisije za ljudska prava. Predlažem vam danas da izaberete novog člana u tu komisiju – kazao je Bećirović.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.