da block

Denis Bećirović: Prihvatit ću kandidaturu SDP-a za Predsjedništvo BiH

da block

Potpredsjednik Socijaldemokratske partije BiH Denis Bećirović objavio je večeras na svom Facebook profilu kako će prihvatiti da bude jedan od kandidata svoje stranke za Predsjedništvo BiH.

Konačnu odluku o kandidatu SDP-a donijet će članstvo stranke na referendumu.

Bećirović je poručio da je u zadnjih nekoliko mjeseci primio hiljade pisama, poruka, zahtjeva i molbi u kojima se traži da bude kandidat za člana Predsjedništva BiH.

“Ne želim govoriti neistinu – čovjek mora osjećati ogroman ponos kada ga veliki broj građana države Bosne i Hercegovine smatra politički dostojnim najviše funkcije u ovoj zemlji. Ali, trudio sam se ostati čvrsto na zemlji i tokom svih ovih mjeseci niti jednom riječju ili gestom nisam saopćio bilo kakvu jednostranu vlastitu odluku. Niko u ovoj zemlji ne smije općim pretpostaviti svoje lične interese”, kazao je, dodavši da je ova zemlja veća od svakog pojedinca, da to uvijek moramo imati na umu i tako se moramo ponašati.

“Zato i prihvatam da budem jedan od kandidata o kojima će se kao o mogućim kandidatima za Predsjedništvo BiH na prvom referendumu u historiji višestranačke demokratije u Bosni i Hercegovini izjasniti 42.800 građana sa članskom kartom Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine. Njihova odluka bit će saopćena 27. maja 2018. U drugom koraku, još važnijem, 7. oktobra 2018. svi građani Bosne i Hercegovine odlučuju ko će biti novi članovi Predsjedništva BiH”, naveo je dalje.

Bećirović je u svojoj poruci javnosti poručio kako vjeruje i kontinuirano se zalaže da budući član Predsjedništva BiH mora služiti svim građanima Bosne i Hercegovine, a ne samo jednoj političkoj partiji.

Za sebe kaže da se nikada nije nametao ni trčao za političkim funkcijama i kako će poštivati demokratski iskazanu volju na referendumu kakva god ona bude.

“Ali, u slučaju da referendumom koji će se održati od 24. do 26. maja 2018. većina građana povjerenje ukaže meni – neću pobjeći od odgovornosti. To nikada nisam radio niti sam se plašio bilo kojeg rada za svoju domovinu. I neću vas izdati! Za mene je uvijek bila velika čast i ponos biti uz našu domovinu Bosnu i Hercegovinu. Ne postoji ništa veće”, istakao je Bećirović.