Denis Bećirović: Prihvatit ću kandidaturu SDP-a za Predsjedništvo BiH

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Potpredsjednik Socijaldemokratske partije BiH Denis Bećirović objavio je večeras na svom Facebook profilu kako će prihvatiti da bude jedan od kandidata svoje stranke za Predsjedništvo BiH.

Konačnu odluku o kandidatu SDP-a donijet će članstvo stranke na referendumu.

Bećirović je poručio da je u zadnjih nekoliko mjeseci primio hiljade pisama, poruka, zahtjeva i molbi u kojima se traži da bude kandidat za člana Predsjedništva BiH.

“Ne želim govoriti neistinu – čovjek mora osjećati ogroman ponos kada ga veliki broj građana države Bosne i Hercegovine smatra politički dostojnim najviše funkcije u ovoj zemlji. Ali, trudio sam se ostati čvrsto na zemlji i tokom svih ovih mjeseci niti jednom riječju ili gestom nisam saopćio bilo kakvu jednostranu vlastitu odluku. Niko u ovoj zemlji ne smije općim pretpostaviti svoje lične interese”, kazao je, dodavši da je ova zemlja veća od svakog pojedinca, da to uvijek moramo imati na umu i tako se moramo ponašati.

“Zato i prihvatam da budem jedan od kandidata o kojima će se kao o mogućim kandidatima za Predsjedništvo BiH na prvom referendumu u historiji višestranačke demokratije u Bosni i Hercegovini izjasniti 42.800 građana sa članskom kartom Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine. Njihova odluka bit će saopćena 27. maja 2018. U drugom koraku, još važnijem, 7. oktobra 2018. svi građani Bosne i Hercegovine odlučuju ko će biti novi članovi Predsjedništva BiH”, naveo je dalje.

Bećirović je u svojoj poruci javnosti poručio kako vjeruje i kontinuirano se zalaže da budući član Predsjedništva BiH mora služiti svim građanima Bosne i Hercegovine, a ne samo jednoj političkoj partiji.

Za sebe kaže da se nikada nije nametao ni trčao za političkim funkcijama i kako će poštivati demokratski iskazanu volju na referendumu kakva god ona bude.

“Ali, u slučaju da referendumom koji će se održati od 24. do 26. maja 2018. većina građana povjerenje ukaže meni – neću pobjeći od odgovornosti. To nikada nisam radio niti sam se plašio bilo kojeg rada za svoju domovinu. I neću vas izdati! Za mene je uvijek bila velika čast i ponos biti uz našu domovinu Bosnu i Hercegovinu. Ne postoji ništa veće”, istakao je Bećirović.

Više vijesti