Denis Lasić: Moramo nabaviti kanadere jer će nam Hercegovina izgorjeti

Sve raspoloživo ljudstvo i mehanizacija angažovani su na sprječavanju širenja vatre, no očigledno je da već zahvaćena područja ne možemo ugasiti, kazao je predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Denis Lasić prigodom posjeta lokalitetu Rujišta, desetak kilometara sjeverno od Mostara, gdje požar već danima hara gustom crnogoričnom šumom.

Teško pristupačan i miniran teren, te vrlo loša opremljenost mostarskih vatrogasaca otežavaju stavljanje pod kontrolu požara koji gori već četvrti dan, a dodatni problem za gasitelje u HNK-u su dva druga velika požara u općinama Konjic i Ravno.

“I kantoni i općine, posebno viši nivoi vlasti, moraju u što skorije vrijeme pristupiti nabavi vatrogasne opreme i dva kanadera jer će nam za par godina cijela Hercegovina izgorjeti. O ovome uvijek pričamo nakon što je već kasno i ovo nam mora biti upozorenje za ubuduće”, kazao je Lasić.

Po riječima vršitelja dužnosti ravnatelja Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo Eugena Ćubele, trenutno požar na Rujištu gasi stotinjak ljudi, a u poslijepodnevnim satima očekuje se dolazak ruskog helikoptera iz Niša u Srbiji.

“Čini se da je konačno završena ta birokratska zavrzlama. Vijeće ministara BiH osiguralo je jutros jamstva i novac za gorivo i u poslijepodnevnim satima očekujemo dolazak ruskog helikoptera”, kazao je Ćubela.

Kada je u pitanju zračna pomoć iz Hrvatske, iako BiH i Hrvatska imaju potpisan sporazum o pružanju vatrogasne pomoći, s obzirom na situaciju u Dalmaciji koja je također zahvaćena brojnim požara, pomoć hrvatskih kanadera nije izgledna.

(VisokoIN/Fena)