Deset bh. sportista dobili stipendije za zimske OI PyeongChang 2018

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

U prostorijama Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine, nakon Izvještajne skupštine OKBIH, naši najbolji sportaši – potencijalni kandidati za učešće na zimskim Olimpijskim igrama PyeongChang 2018, potpisali su ugovore o stipendiranju Olimpijske solidarnosti MOK-a što su predstavnici svih sportskih strukovnih saveza BiH pozdravili velikim aplauzom.

Olimpijski komitet BiH je sa zadovoljstvom predstavio program Olimpijske solidarnosti “Školarine za sportiste”, kojim je obezbjeđeno 10 stipendija i to za sljedeće sportiste:

· Tanja KARIŠIK – biatlon

· Igor LAIKERT – alpsko skijanje

· Marko RUDIĆ – alpsko skijanje

· Mladen PLAKALOVIĆ – ski trčanje

· Marko ŠLJIVIĆ –alpsko skijanje

· Elvedina MUZAFERIJA – alpsko skijanje

· Edin BRANKOVIĆ – brzo klizanje

· Eman EMRIĆ – alpsko skijanje

· Nihad BAŠIĆ – brzo klizanje

· Sanja KUSMUK – ski trčanje

Prisutnim se obratio Predsjednik Olimpijskog komiteta BiH Marijan Kvesić koji je rekao da će bh. sportisti imati mjesečnu stipendiju u iznosu od 1.400 KM (800 USD) u trajanju od 14 mjeseci.

Svaki sportista – stipendista će takođe dobiti i subvenciju za putne troškove na kvalifikaciona takmičenja za Olimpijske igre u iznosu od 8,750 KM (5.000 USD)

Dakle ukupna podrška OKBiH i Olimpijske solidarnosti po sportisti iznosi 28.350 KM ili 283.500 KM za svih 10 stipendista.

Predsjednik Kvesić je prisutne upoznao sa opštim informacija, te je rekao da će XXIII Zimske olimpijske igre 2018. godine u PyeongChangu (Republika Južna Koreja) biti održane od 9. do 25. februara.

Takodje je napomenuo da „realizacijom ovih stipendija počinje novi četverogodišnji ciklus Olimpijske solidarnosti te da je u prošlom ciklusu OKBiH ostvario izvanredne rezultate u pogledu podrške sportistima i sportiskim strukovnim savezima kroz ove ili slične Projekte“.

U ime Stipendista, obratili su se Tanja Karišik i Marko Rudić, koji su se zahvalili Olimpijskom komitetu BiH na permanentnoj podršci vrhunskim sportitistima- potencijalnim i evidentnim olimpijcima uz obećanje da će stipendiju koristiti za što kvalitetnije pripreme i što bolji rezultat na kvalifikacionim takmičenjima i nakon toga i na samoj Olimpijadi u PyeongChangu 2018..

Više vijesti