Deset načina kako imati “sretan” ponedjeljak na poslu

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Ukoliko na poslu imate slobodan vikend, ponedjeljak je dan u radnoj sedmici koji većina najviše mrzi. Ipak, postoje načini da ga provedete sretni.

Jedan od glavnih razloga zbog čega “mrzite” ponedjeljak je nedostatak entuzijazma u kombinaciji sa nedostatkom planiranja, navodi autor i stručnjak Virender Kapoor.

Ovaj osjećaj uzrokovan je gomilom negativnih emocija kao što su letargija, beznađe, depresija koje vas sprečavaju da imati dobar osjećaj na početku sedmice.

Kako se osjećate ponedjeljkom ujutro će imati veliki uticaj na to kako se osjećate ostatak sedmice, do novog vikenda.

Donosimo vam 10 načina kako “prebroditi” krizu radnog ponedjeljka.

1. Otkrijte uzrok zbog kojeg mrzite ponedjeljak

Ako je to privremeni osjećaj, onda ne morate mnogo brinuti o tome. Međutim, ako ste nedjeljom stalno negativno nastrojeni zbog odlaska na posao u ponedeljak, postoji razlog za zabrinutost.

Onda vam se vjerovatno ne sviđa vaš posao, vaš rad je dug i iscrpljujući, imate zlovoljnog šefa ili se ne slažete sa kolegama. Ukoliko se prethodno nabrojano odnosi na vas, vrijeme je da usavršite svoj CV i počnete tražiti novi posao.

2. Planirajte ponedjeljak u petak

Jedna od najvećih grešaka u radnim navikama je ta što se ponedjeljak ne planira unaprijed. Prije nego što napustite vaš ured i radno mjesto u petak, provjerite da niste zakazali mnogo važnih stvari za ponedjeljak. Napravite prioritete i raspodjelite ih između prva tri dana u sedmici- ponedjeljak, utorak i srijedu.

Pokušajte da vam ponedjeljak bude lagan i organizovan na poslu.

3. Gledajte na ponedjeljak drugačije

Pa, to je samo još jedan dan u sedmici, u čemu je stvar? Pola problema dolazi zbog toga što upravo ovaj prvi dan u radnoj sedmici gledate sa strahom i anksioznosti.

Gledajte ga kao lijep početak radne sedmice – pogledajte sve zadatke s obnovljenim entuzijazmom i shvatit ćete da ponedjeljci nisu tako loši kao što ste mislili.

4. Počnite voljeti svoj posao

Ne gledajte svoj posao samo kao na rad. Ako želite biti sretni u svojoj karijeri, morate početi razmišljati izvan finansijske naknade za urađeno i pronaći načine kako bi vam posao postao zanimljiv.

Saznajte šta je to što najviše volite na svom poslu i provodite više vremena radeći to.

5. Sprijateljite se sa svojim radnim kolegama

Da se razumijemo, imati dobre kolege na radnom mjestu je sjajna stvar. Pronađite ljude sa kojima možete otići na pauzu, popiti kafu ili čaj, podijeliti svoj ručak.

Oni nužno ne moraju raditi u vašem odjelu. Također, ne zaboravite da ponekad kažete neku šalu u i interakciji sa svojim kolegama. Dobro dođe, vjerujte.

6. Zapitajte se: Da li imate alternativu?

Šta biste uradili ako ne odete na posao u ponedeljak? Da li biste spavali cijeli dan, gledali televiziju ili se žalili zbog vašeg posla? Osim ako niste bolesni, ne postoji ništa produktivno što možete uraditi preskačući posao.

7. Planirajte nešto lijepo svakog ponedjeljka

Ako imate objaviti novu inicijativu ili pozitivnu vijest svom timu, sačuvajte je za ponedeljak.

Cijenite svakog člana vašeg tima, pomozite vašem kolegi ili kolegici u njihovom radu, častite nekoga ručkom… I ne zaboravite osmijeh.

8. Pokažite osjećaj odgovornosti

9. Razmazite sebe u ponedeljak

Nakon što ste uspješno prebrodili ponedjeljak, ne zaboravite da se nagradite. Počastite se večerom ili završite dan gledanjem filma sa svojim prijateljima.

10. Nikada se nemojte predati uživanju u nedjelju navečer

Većina nedjelju ne koristi za potpuni odmor i ostanu budni duže nego bi trebao. Rješenje – skratite nedjeljne večeri i idite ranije na spavanje.

Ako želite da se zabavljate, uradite to petkom ili subotom. Ne zaboravite da je šest do osam sati zdravog sna potrebno da biste odmorni stigli na posao.

Možda je vrijeme da uvedete malo discipline u vaše živote.

Više vijesti