Deset navijača FK Sarajevo osuđeno zbog učešća u neredima

Pred Općinskim sudom u Širokom Brijegu danas su izrečene presude u slučaju protiv 11 navijača Fudbalskog kluba Sarajevo. Oni su proglašeni krivim za sudjelovanje u paljevini, oštećenje privatne imovine i napad na ovlaštene službene osobe.

U skladu s presudom navijačima: Edinu Turkiću (1983.) je izrečena kazna od četiri mjeseca zatvora, Aldinu Popari (1986.) pet mjeseci, Zlatanu Gačiću tri mjeseca (1986.), Vedadu Zubetljaku (1987.) tri mjeseca, Mirzi Šiljkoviću tri mjeseca, Mirzi Sokoloviću (1983.) deset mjeseci, Adisu Ahmetagiću (1986.) četiri mjeseca, Zlatanu Husiću (1990.) devet mjeseci, Muhamedu Grbi (1988.) tri mjeseca i Edinu Memiću tri mjeseca zatvora. Faruk Džanko (1989.) jedini je oslobođen.

Oni su, podsjetimo, osuđeni zbog nereda koji su se dogodili 4. oktobra 2009. godine, uoči utakmice između fudbalskih klubova Širokog Brijega i Sarajeva.

Treba naglasiti da je na istim neredima došlo do ubistva navijača FK Sarajevo Vedrana Puljića iz vatrenog oružja, ali da ubica nikad nije procesuiran. Kako su izjave odgovornih u istrazi bile kontradiktorne nikad nije utvrđeno da li je Puljića zaista ubio Oliver Knezović, kojem su sudski policajci omogućili da “pobjegne” iz zatvora i ode za Hrvatsku.

Također, nikad nije utvrđeno ko je pucao u mještanina Željka Zadru koji je ranjen iz vatrenog oružja?! Tužilaštvo je samo potvrdilo da je rekonstrukcijom utvrđeno da navijači Sarajeva nisu imali vatreno oružje.

Ostaje nejasno zašto je iz zatvora pušten ljubuški policajac Dragan Vujević iz čijeg pištolja je, zvanično, također pucano.

(VisokoIN)

Vezani članci

VISOKO: U porodičnoj kući pronađeno beživotno tijelo

VISOKOIN.COM

Brčko: U požaru u stambenom objektu stradalo šest osoba

VISOKOIN.COM

Više od četiri sata trajao uviđaj zbog smrti 64-godišnjaka

VISOKOIN.COM

Ubio ženu pa izvršio samoubistvo, poznati identiteti nastradalih: Iza njih je ostalo osmero djece, a motiv je…

VISOKOIN.COM

Pronađen kombi za kojim je policija tragala nakon dvostrukog ubistva u Zenici

VISOKOIN.COM

Tijela dvije sestre pronađena u stanu

VISOKOIN.COM

Unesite komentar