Desetine hiljada ljudi na demonstracijama u Siriji

Deseci hiljada demonstranata su protestovali diljem Sirije, dok je u samoubilačkim napadima u prijestolnici poginulo 11 osoba.

Sirijski opservatoriji za ljudska prava saopćio je da su tri osobe, uključujući i jedno dijete, ubijene kada su režimske snage otvorile vatru da bi rastjerale demonstrante.

“Deseci hiljada demonstranata se okupilo danas u raznim dijelovima zemlje”, rekao je Rami Abdel Rahman, čelnik Opservatorija, za AFP.

On je rekao da je jedan demonstrant ubijen u selu Daf el-Šok u pokrajini Damask. Drugi je poginuo u kvartu Sakur u sjevernom gradu Alepu, a dijete je poginulo u istočnom gradu Deir Ezoru.

Vojni dezerter i tri pripadnika sigurnosnih snaga su također poginula u drugim sukobima diljem zemlje, javio je AFP u subotu.

Najmanje 11 osoba je poginulo, a 28 je ranjeno u petak u eksploziji bombe u Damasku dok su vjernici izlazili iz džamije Zein el-Abidin u centralnom naselju Midan nakon džume.

Državna televizijska stanica za napad je okrivila “teroriste”, navodeći da su među žrtvama civili i pripadnici sigurnosnih snaga.

Službena novinska agencija SANA izvijestila je da je ministarstvo unutrašnjih poslova saopćila da “neće tolerisati naoružane terorističke grupe i dali su obećanje da će uzvratiti željeznom šakom svima koji terorišu sirijski narod”.

Također je došlo do eksplozije u industrijskoj zoni u Damasku, gdje nije bilo žrtava, ali su tri sigurnosna agenta ranjena u eksploziji u priobalnom gradu Baniasu.

Asadov režim je više puta okrivio “naoružane terorističke grupe” za nasilje i neuspjeh održavanja primirja koje je zvanično stupilo na snagu 12. aprila.

(VisokoIN/Fena)