Detalji akcije “Volan”: Kako su automafijaši za jednu minutu krali automobile od 150.000 KM

Pripadnici automafijaške grupe koja je razbijena u jučerašnjoj akciji kodnog naziva “Volan”, a koju je pod nadzorom Tužilaštva BiH provela SIPA, pod budnim okom istražnih organa bili su pune dvije godine.

Ovu dobro organizovanu grupu koja je krađu svakog skupocjenog automobila pomno planirala, nije bilo nimalo lako raskrinkati. Istraga je obuhvatila 19 osoba, a jučer je uhapšeno šest članova grupe koja je u posljednjih nekoliko godina ukrala automobile vrijedne nekoliko miliona maraka. Njihova meta bila su uglavnom bila skupocjena vozila, a krali su od 2010. godine. Za to vrijeme „odvezli“ su najmanje 100 automobila uglavnom sa područja Sarajeva, Mostara, Tuzle i Istočnog Sarajeva.

Istražitelji kradljivcima nisu mogli stati ukraj s obzirom da na mjestu krađe gotovo da nisu ostavljali nikakve tragove. Ipak, istražitelji su upratili automobile sa kojima su išli u krađu. Tada su počeli prisluškivati i pratiti sumnjivce. Iako su ih kamere na djelu uhvatile u nekoliko navrata, nikada nisu identifikovani pomoću tih snimaka jer su uvijek bili maskrirani.

Na koncu, dvije godine upornog rada i kontinuiranog praćenja razbojnika omogućili su istražiteljima da utvrde ko se nalazi iza maski.

Da se radi o “profesionalcima” dokazuje i “alat” kojim su se koristili kada su išli da “odrade” posao. Radi se o specijalizovanim dekoderima koji se koriste za krađu najluksuznijih automobila, a jedan od njih vrijedan je čak 30.000 KM. Sa tim dekoderom auto ukradu za samo jednu minutu. Primjera radi, krađa automobila BMW X6 uz pomoć ovog alata traje svega 50 sekundi. Istražitelji su tokom rada na ovom slučaju utvrdili kako su uloge u ovoj automafijaškoj grupi bile jasno podijeljene te se tačno znalo ko šta radi i na koji način.

Nakon što bi ukrali auto, kradljivci bi najprije od vlasnika tražili otkup, a kada im to ne bi pošlo za rukom automobile bi sa krivotorenom dokumentacijom krijumčarili u susjednu Srbiju, Crnu Goru i Hrvatsku. Iz Tužilaštva BiH jučer su istakli kako su policijske agencije iz ovih zemalja pružile značajnu pomoć istražiteljima u našoj zemlji u prikupljanju dokaza protiv uhapšenih.

Uhapšeni će danas, nakon saslušanja, biti predati u nadležnost Tužilaštva BiH.