DF prihvatio Komšićev prijedlog o ujedinjenju, čeka se odgovor SDP-a

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Predsjedništvo Demokratske fronte je na današnjoj sjednici jednoglasno usvojilo “Prijedlog plana ujedinjenja stranaka lijeve orijentacije”.Ovaj prijedlog bit će upućen Socijaldemokratskoj partiji BiH, Građanskom savezu i Našoj stranci. U prijedlogu su razrađeni svi elementi eventualnog ujednjenja ovog bloka stranaka.

Ranije je predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić pojasnio da njegov plan ujedinjenja ljevice, predviđada se aktuelni predsjednici stranaka povuku i političko djelovanje prepuste novim ljudima, uz poruku da samo ujedinjena ljevica može odlučiti izbore, kaže Komšić.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić poručio je da ga zabrinjava što sve više stavova čuje preko medija, ajasnu poruku imao je Zukan Helez.

– Ne može ni jedan član pa ni predsjednik da li SDP da li DF-a određivati pravila kako će se ujediniti ako i kada dođe do ujedinjenja ljevice. Te ovlasti sebi ne može dozvoliti Papa ili kralj u bilo kojoj državi. Nema te osobe da ima takve ovlasti da kaže ko će biti predsjednik kako će ujediniti i to jedna neozbiljna izjava od Komšića“, kazao je član Glavnog odbora i Predsjedništva SDP-a u BiH Zukan Helez uoči nedavne sjednice stranačkog predsjedništva.

A Predsjedništvo SDP-a je nakon te sjednice pozvalo Demokratsku frontu da dostavi prijedlog sa principima ujedinjenja koji se spominje kako bi se organi SDP-a što prije mogli izjasniti o istom. Afirmisan je i stav SDP-a da sve građanske i stranke lijeve orijentacije trebaju hitno utvrditi model zajedničkog nastupa uz međusobno uvažavanje i saradnju, bez ikakvog uslovljavanja i bez garancija za bilo čiju ličnu poziciju.

Podrška je stigla i iz Građanskog saveza iz kojeg navode da podržavaju prijedlog Socijaldemokratske partije za zajednički nastup građanskih i lijevih stranaka na predstojećim općim izborima, bez garancija za bilo čiju individualnu poziciju.TOP VIJESTI

Više vijesti