Direktor ‘Šuma RS-a’ Risto Marić osumnjičen za zloupotrebe službenog položaja

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Policija u Doboju podnijela je danas Okružnom javnom tužilaštvu u tom gradu izvještaj protiv osobe inicijala R.M. (1955.) sa područja općine Modriča i S.K. (1955.) iz Teslića, zbog osnova sumnje da su izvršili krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja te zajedno s još jednom osobom oštetili šumsko gazdinstvo „Borja“ Teslić za 88.315,63 KM.

Izvještaj je podnesen i protiv A.G. (1980.) iz Teslića, zbog osnova sumnje da je izvršio krivično djelo nesavjestan rad u službi, potvrđeno je iz Policijske uprave Doboj.

Nezvanično, izvještaj je podnesen protiv direktora “Šuma RS-a” Riste Marića, te bivšeg direktora Šumskog gazdinstva “Bora” Teslić Save Kasapovića i upravnika jedne radne jedinice u Šumskom gazdinstvu “Borja” Teslić Alena Gačića.

Za R.M. postoji osnov sumnje da je, sredinom aprila 2017. godine, kao odgovorna osoba javnog preduzeća „Šume RS“ a.d. Sokolac, prekoračilo granice svog službenog ovlašćenja pri donošenju odluke o prodaji šumskih sortimenata u Šumskom gazdinstvu „Borja“ Teslić.

Nezvanično, sumnja se da je Marić je donio odluke da će kupac drvnih sortimenata biti preduzeće iz Teslića koje se ne nalazi na listi drvoprerađivača, niti se bavi poslovima sječe, izvoza i prerade drveta.

Drvne sortimente je, potom, prodao istom preduzeću, ali kroz proces prodaje u šumi na panju, uz uvećanje troškove sječe, iako je to zabranjeno.

S.K. se sumnjiči je kao odgovorno lice Šumskog gazdinstva „Borja“ Teslić, u cilju realizacije navedene odluke prvoprijavljenog, uime navedenog šumskog gazdinstva potpisalo ugovor o prodaji i isporuci šumskih drvnih sortimenata sa preduzećom koje se ne bavi preradom drveta.

Za A.G. postoji osnov sumnje da je, kao odgovorno lice u Šumskom gazdinstvu „Borja“ Teslić, propustilo dužnost nadzora nad otpremom drvnih sortimenata.

Na navedeni način je Šumskom gazdinstvu „Borja“ Teslić pričinjena materijalna šteta u iznosu od 88.315,63 KM.

Više vijesti