Disciplinski postupak protiv Senada Pandžića zbog prijetnji Aleksandri Pandurević

Pandžić je na Facebooku, reagirajući na izjave Aleksandre Pandurević u medijima, u komentarima ispod vijesti napisao: „Ima li iko u Parlamentu da ovu drolju nabije nogom u guzicu? Ili vam se kao i meni gadi?“

Šef Kancelarije za odnose s javnošću Vlade Federacije BiH Raska Denjalić pokrenula je danas disciplinski postupak protiv službenika ove kancelarije Senada Pandžića jer je na svom profilu na društvenoj mreži Fejsbuk uputio neprimjerene prijetnje poslaniku SDS-a u Parlamentarnoj skupštini BiH Aleksandri Pandurević.

“Ponašanje Senada Pandžića je neprimjereno. U skladu sa proceudurom, kao njegov neposredni rukovodilac imam obavezu da pokrenem disciplinski postupak”, izjavila je Denjalićeva.

Ona je napomenula da je veoma vjerovatno da će na sjednici Vlade FBiH, takođe, biti raspravljano o nedoličnom ponašanju službenika Kancelarije za odnose s javnošću, te da je premijer FBiH Nermin Nikšić informisan o slučaju Pandžić.

“Sada, nakon pokretanja disciplinskog postupka, najkasnije u roku od pet dana medijator bi trebalo da donese odluku, a potom se pokreće disciplinski postupak pred Agencijom za državnu službu FBiH i to radi posebna komisija Vlade FBiH”, dodala je šef Kancelarije za odnose s javnošću federalne Vlade.

Aleksandra Pandurević, zastupnica SDS-a u Parlamentu BiH, podnijela je krivičnu prijavu protiv Senada Pandžića, uposlenika Ureda za odnose sa javnošću federalne Vlade, inače nekadašnjeg novinara BHT1.

Naime, Pandžić je na Facebooku, reagirajući na izjave Aleksandre Pandurević u medijima, u komentarima ispod vijesti napisao: „Ima li iko u Parlamentu da ovu drolju nabije nogom u guzicu? Ili vam se kao i meni gadi?“

U daljnjim komentarima Pandžić je napisao: „Mislim gadi da je dotaknem uopšte? Imam osjećaj da se dugo nije kupala i da dismr :) Uh, pola bi ih odrobijao :)“

Nešto dalje, nakon komentara njegovih prijatelja koji su s odobravanjem propratili Pandžićevo pisanje, napisao je : „Ne znam s koje strane dolazi, ali bih je sačekao izvan Parlamenta. Uostalom, njima bi trebalo zabraniti da kroče uSarajevo. Imaju oni Istočno Sarajevo. Sigurnije se tamo osjećaju.“

Raspravu je Pandžić zaključio: „Uostalom, tražio sam da to uradi neko od poslanika. Zamisli samo kako se to u Ukrajini efikasno rješava“, te dodao: „Ako ima još neki pritajeni četnik ili četnikuša na mom profilu, može se slobodno ukinuti“, te otkazao „prijateljstvo“ sa svim osobama srpske nacionalnosti.

Ukrajinu je Pandžić spomenuo nakon objavljene vijsti da je generalni tužilac Ukrajine spreman podići tužbu protiv Julije Timošenko za organizaciju ubistva biznismena i člana parlamenta Jevgenija Šerbanja.

Skandaloznije od Pandžićevog ponašanja, koji je kazao i kako je Pandurevićka „samo za štange“ jeste odobravanje stavova njegovih prijatelja na Facebooku, redom uposlenika državnih institucija.

Između ostalih, i glasnogovornice Vlade sarajevskog Kantona, Lamije Kabil Bojadžić, zatim Sanite Lisice, uposlenice Ministarstva vansjkih poslova BiH, nekadašnje Pandžićeve kolegice sa BHT 1, koja već nekoliko godina radi u ambasadi BiH u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, kao prvi sekretar.

Nakon svega, Pandurević je podigla krivičnu prijavu tražeći od Tužilaštva BiH i Gorana Zupca, direktora SIPA-e, istragu zbog „poziva na nasilje nad službenim licem, odnosno ubistvo službenog lica“.

Za krivično djelo podstrekivanja na ubistvo predstavnika najviših institucija Bosne i Hercegovine propisana je kazna zatvora od najmanje deset godina ili kazna dugotrajnog zatvora.

„Imajući u vidu da je prijavljeni državni službenik i da je učinjenu radnju izvršio u radno vrijeme, a vjerovatno koristeći sredstva za rad povjerena od strane Vlade Federacije BiH, ovo djelo smatramo teže kvalifikovanim“, stoji na kraju krivične prijave.

(VisokoIN/Slobodna Bosna)