Disney i Netflix će bojkotovati Džordžiju ako usvoji zakon o zabrani abortusa

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Netflix, Disney i WarnerMedia upozoravaju da će vjerovatno prestati da snimaju filmove i TV emisije na području američke savezne države Džordžija ako novi zakon o abortusu stupi na snagu, piše CNN.

NBCU Universal takođe smatra da bi novi zakon o abortusu mogao “snažno uticati na njihove odluke o tome gdje će proizvoditi svoje sadržaje”.

Američka savezna država Džordžija centar je zabavne industrije, dijelom zbog velikodušnih poreskih olakšica koje ta država nudi filmskim producentima i kompanijama.

Kompanije upozoravaju da bi zbog kontroverznog zakona, uprkos poreskim olakšicama, mogle premjestiti svoju proizvodnju filmova i emisija na druga područja.

Ranije ovog mjeseca, guverner Džordžije Brian Kemp potpisao je zakon kojim se zabranjuje abortus u trenutku kada se registruju otkucaji srca fetusa.

Srce fetusa obično počinje da kuca u šestoj sedmici trudnoće kada mnoge trudnice još i ne znaju da su trudne.

Novi zakon trebalo bi da stupi na snagu 1. januara 2020. godine.

Mnoge slavne osobe i moćne kompanije upozorile su da će bojkotovati Džordžiju ako kontroverzni zakon stupi na snagu.

Glas finansijskih divova kao što su Disney i Netflix, koji izražavaju liberalne stavove svojih filmskih zvijezda i producenata, sigurno će imati značajniji uticaj.

“Mislim da mnogi naši ljudi više neće htjeti tamo da rade, a mi ćemo morati da poštujemo njihove želje“, rekao je Bob Iger, izvršni direktor kompanije Disney.

Slično objašnjenje ponudila je i kompanija Netflix prošlog utorka. “Imamo mnogo žena koje rade na produkciji u Džordžiji, a njihova prava će biti ozbiljno ograničena ovim novim zakonom“, rekao je Ted Sarandos, urednik u Netflix-u.

“Stoga namjeravamo da sarađujemo s Američkom unijom za građanske slobode i drugim organizacijama u borbi protiv takvog zakona putem sudskih procesa. S obzirom na to da novi zakon još nije stupio na snagu, za sada nastavljamo sa snimanjem filmova na tom području“, dodao je on.TOP VIJESTI

Više vijesti