Djeca vjernika manje darežljiva od djece nevjernika

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Manja je vjerojatnost da će djeca iz vjerničkih porodica biti altruistična kao ona odrasla u obiteljima koje ne praktikuju vjeru, pokazalo je istraživanje koje je proveo Univerzitet u Chicagu.

Odrastanje u porodicama vjernika bilo je i češće povezano s kaznama kao odgovorom na antisocijalno ponašanje, utvrdili su američki naučnici.

Oni su istraživanjem obuhvatili 1170 djece u dobi od pet do 12 godina iz šest zemalja – Kanade, Kine, Jordana, Južnoafričke Republike, Turske i SAD-a. Istraživanje je pokazalo da širom svijeta postoje sličnosti u tome kako vjera utječe na altruizam kod djeteta.

Mnoge obitelji smatraju da vjera igra ključnu ulogu u moralnom razviju djeteta, ali djeca mnogih roditelja vjernika nisu onoliko altruistična kako im roditelji misle, pokazalo je to međunarodno istraživanje objavljeno u časopisu Current Biology.

Tim razvojnih psihologa pod vodstvom Jean Decety proučio je percepciju i ponašanje djece iz šest zemalja i procijenio namjeru djece da dijele – kao mjeru njihova altruizma, i njihovu sklonost da sude i kažnjavaju druge zbog lošeg ponašanja.

Rezultati su pokazali da će djeca iz vjerničkih porodica imati manje sklonosti dijeljenja s ostalima, u uporedbi s djecom iz porodica koje ne prakticiraju vjeru. Vjerski odgoj bio je također povezan s većim sklonostima kažnjavanju kao odgovoru na antisocijalno ponašanje.

Rezultati su u raskoraku s viđenjem roditelja vjernika koji su češće od roditelja ateista smatrali da njihova djeca imaju veću razinu empatije i osjetljivosti na potrebe drugih.

“Naši zaključci u suprotnosti su s uvriježenim stajalištem da su djeca iz obitelji vjernika altruističnija i ljubaznija prema drugima. U našem istraživanju djeca iz obitelji ateista i obitelji u kojima se ne prakticira vjera bila su darežljivija”, kaže Decety, profesorica psihologije i psihijatrije s čikaškog sveučilišta.

Djeca iz kršćanskih i muslimanskih obitelji bila su bitno manje darežljiva od djece iz obitelji u kojima se ne praktikuje vjera. Negativna je veza između religioznosti i altruizma rasla s godinama, odnosno rasla je njihova nespremnost da dijele.

Djeca iz vjerskih obitelji bila su također sklonija strožim kaznama i nedruštveno ponašanje strože su prosuđivala. “Ti rezultati otkrivaju sličnosti širom ispitanih zemalja u tome kako vjera negativno utječe na dječji altruizam i dovode u pitanje stajališta da vjera potiče prosocijalno ponašanje i da je ključna za moralni razvoj – sugerirajući da sekularizacija ne smanjuje ljudskost. Zapravo čini suprotno”, kaže Decety.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.