da block

Djed Emir preminuo prije izricanja konačne presude za zlostavljanje Smaje Ćesira

da block

Jedan od zlostavljača malog Smaje Ćesira iz Hadžića, njegov djed Emir Lipa preminuo je prije izricanja drugostepene presude od zatajanje srca u snu.

Lipa je preminuo prije tri mjeseca, potvrđeno je za Radiosarajevo.ba iz advokatske kancelarije Izeta Baždarevića koji ga je zastupao u ovom slučaju.

Za izricanje konačne, drugostepene presude, čeka se odluka Vrhovnog suda FBiH.

Sudsko vijeće kojim je predsjedavao sudija Jasenko Ružić u ponovljenom postupku u aprilu prošle godine izreklo je ubicama malog Smaje Ćesira iz Hadžića, očuhu Salih Arnautović zatvorsku kaznu u trajanju sedam godina, majci Eni Lipi pet i po godina.

Djedu i nani dječaka Emiru i Muniri Lipi određena je kazna od po dvije i po godine.

Prema optužnici, dječak je pretučen u porodičnoj kući u Hadžićima (ulica Garovci), nakon čega je 25. februara 2014. godine preminuo od udaraca koje su mu nanijeli očuh i majka, a što je, uz brojne teže i lakše povrede, rezultiralo krvarenjem u mozgu.
Kako se u optužnici navodi, dječak je duže vrijeme bio izložen sistematskom zlostavljanju koje su nad njim provodili članovi njegove porodice, nanoseći mu fizičku i psihičku bol i patnju samo zato što su smatrali da liči na biološkog oca.

Dječaka su držali zatvorenog u kući i rijetko mu dopuštali da izlazi, tjerali su ga da sjedi pod stolom ili spava, udarali šakama i nogama po cijelom tijelu i glavi, nanosili mu povrede tvrdim i oštrim predmetima kao što su makaze, kaiš, oklagija, vruć vosak…

Kobnog dana, stoji u optužnici, Arnautović ga je šakama udarao u prsa, od čega je mališan udarao glavom i tijelom o zid i pod, te povratio i izvršio veliku nuždu, nakon čega ga je majka ponovo udarila kaišem po glavi, a očuh nastavio udarati šakama u prsa sve dok dječak, trpeći velike fizičke i psihičke bolove, nije izgubio svijest.

Ena je iz kuhinje donijela kašiku i vodu, te polila Smaju, dok mu je očuh kašikom otvorio usta. Dječak je počeo da krklja i povraća, nakon čega je ponovo izgubio svijest.

Udarci koje su Ena i Salih tog dana zadali dječaku rezultirali su, pored mnogobrojnih težih i lakših povreda, krvarenjem u mozgu koje je prouzrokovalo otok mozga i pritisak na važne centre, a što je, navodi se u optužnici, dovelo do gušenja, odnosno smrti djeteta.