Djed Emir preminuo prije izricanja konačne presude za zlostavljanje Smaje Ćesira

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Jedan od zlostavljača malog Smaje Ćesira iz Hadžića, njegov djed Emir Lipa preminuo je prije izricanja drugostepene presude od zatajanje srca u snu.

Lipa je preminuo prije tri mjeseca, potvrđeno je za Radiosarajevo.ba iz advokatske kancelarije Izeta Baždarevića koji ga je zastupao u ovom slučaju.

Za izricanje konačne, drugostepene presude, čeka se odluka Vrhovnog suda FBiH.

Sudsko vijeće kojim je predsjedavao sudija Jasenko Ružić u ponovljenom postupku u aprilu prošle godine izreklo je ubicama malog Smaje Ćesira iz Hadžića, očuhu Salih Arnautović zatvorsku kaznu u trajanju sedam godina, majci Eni Lipi pet i po godina.

Djedu i nani dječaka Emiru i Muniri Lipi određena je kazna od po dvije i po godine.

Prema optužnici, dječak je pretučen u porodičnoj kući u Hadžićima (ulica Garovci), nakon čega je 25. februara 2014. godine preminuo od udaraca koje su mu nanijeli očuh i majka, a što je, uz brojne teže i lakše povrede, rezultiralo krvarenjem u mozgu.
Kako se u optužnici navodi, dječak je duže vrijeme bio izložen sistematskom zlostavljanju koje su nad njim provodili članovi njegove porodice, nanoseći mu fizičku i psihičku bol i patnju samo zato što su smatrali da liči na biološkog oca.

Dječaka su držali zatvorenog u kući i rijetko mu dopuštali da izlazi, tjerali su ga da sjedi pod stolom ili spava, udarali šakama i nogama po cijelom tijelu i glavi, nanosili mu povrede tvrdim i oštrim predmetima kao što su makaze, kaiš, oklagija, vruć vosak…

Kobnog dana, stoji u optužnici, Arnautović ga je šakama udarao u prsa, od čega je mališan udarao glavom i tijelom o zid i pod, te povratio i izvršio veliku nuždu, nakon čega ga je majka ponovo udarila kaišem po glavi, a očuh nastavio udarati šakama u prsa sve dok dječak, trpeći velike fizičke i psihičke bolove, nije izgubio svijest.

Ena je iz kuhinje donijela kašiku i vodu, te polila Smaju, dok mu je očuh kašikom otvorio usta. Dječak je počeo da krklja i povraća, nakon čega je ponovo izgubio svijest.

Udarci koje su Ena i Salih tog dana zadali dječaku rezultirali su, pored mnogobrojnih težih i lakših povreda, krvarenjem u mozgu koje je prouzrokovalo otok mozga i pritisak na važne centre, a što je, navodi se u optužnici, dovelo do gušenja, odnosno smrti djeteta.

Više vijesti