Dmitrij Medvedev: Besmisleno je da članice Pussy Riota budu u zatvoru

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev rekao je da su članice punk benda Pussy Riot provele dovoljno vremena u pritvoru da postanu svjesne svog čina, te da smatra da bi bilo besmisleno da budu zadržane u zatvoru i da bi uslovna kazna bila dovoljna.

“Mislim da je u ovom slučaju kontra-produktivno zadržavanje u pritvoru. Prema mom mišljenju, uslovna kazna bila bi dovoljna, s obzirom na vrijeme koje su članice grupe provele u zatvoru”, izjavio je Medvedev na sastanku sa aktivistima partije Jedinstvena Rusija.

Medvedev je istovremeno napomenuo da smatra gnusnim, histeričnim i vulgarnim ponašanje članica grupe Pussy Riot.

Tri članice ovog benda Nadezhda Tolokonnikova (22), Maria Alekhina (24) i Yekaterina Samutsevich (30) osuđene su 17. augusta za huliganstvo i iniciranje vjerske mržnje nakon što su 21. februara izvele pank-molitvu u trajanju od 30 sekundi u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi, tražeći od Svete Bogorodice da otjera Putina s vlasti.

Sud je ocijenio da je ovaj čin “huliganstvo motivisano vjerskom mržnjom”.

Presuda je izazvala brojne kontroverze, kako u Rusiji, tako i u inostranstvu, uz oštre osude brojnih zvaničnika, uključujući predstavnike EU i OSCE-a, kao i poznatih ličnosti u svijetu.

(VisokoIN)