Do kraja mjeseca optužnica protiv Darka Eleza

Odjeljenje Tužilaštva BiH za organizovani kriminal do kraja mjeseca Sudu BiH podnijeće optužnicu protiv Darka Eleza i još dvadesetak lica zbog udruživanja u više zločinačkih organizacija, ali će glavnoosumnjičeni Naser Keljmendi izbjeći optužnicu, pišu “Nezavisne novine”.

U Tužilaštvu BiH navode da Keljmendi neće biti optužen, jer po zakonima BiH nema optužnice bez ispitivanja osumnjičenog, dok je on i dalje nedostupan.

S obzirom da se već mjesecima ništa ne dešava u pogledu mogućnosti izručenja Keljmendija s Kosova u BiH, velika istraga nakon policijske akcije “Lutka” mogla bi da završi bez procesuiranja čovjeka za kojeg Sjedinjene Države vjeruju da je jedan od glavnih narko-bosova u Evropi.

Elez služi devetogodišnju zatvorsku kaznu u Sremskoj Mitrovici za krivično djelo na teritoriji Srbije, a priprema mu se još jedno suđenje u Beogradu.

“Eleza će Srbija sigurno zadržati dok ne bude okončan još jedan proces protiv njega, a kada to suđenje bude završeno, onda će ga vjerovatno izručiti BiH”, rečeno je u Odjeljenju Tužilaštva BiH.

(VisokoIN)