Dobitnici „Povelje Grada Visoko“ za 2019.godinu

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Gradsko vijeće je na svojoj 2. sjednici, održanoj u petak, 26.07.2019.godine, sa 24 glasa za usvojilo Prijedlog odluke o dodjeli javnih priznanja Grada Visoko za 2019.godinu.

Pojedinačna „Povelja Grada Visoko“ ove godine dodjeljuje se Feridu Provaliću, majoru Armije RBiH, dobitniku najvećeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“, za značajan doprinos u odbrani države Bosne i Hercegovine kao i Grada Visoko. Moramo se sjećati ljudi, događaja iz proteklog odbrambeno – oslobodilačkog rata 1992-1995.godine. Trebamo baštiniti herojstva i na ovaj način se zahvaliti ljudima koji su se srcem borili za Grad Visoko, za BiH. „Poveljom Grada Visoko“ Grad Visoko i gradonačelnica Amra Babić žele iskazati duboko poštovanje i ogromnu zahvalnost Feridu Provaliću na hrabrosti, požrtvovanosti i neustrašivosti u odbrani jedine nam domovine Bosne i Hercegovine.

Kolektivna „Povelja Grada Visoko“ bit će dodijeljena Rukometnom klubu „Bosna“ Visoko, za veliki doprinos i predanost razvoju rukometnog sporta, domaće i međunarodno predstavljanje Grada Visoko, koji ove godine ujedno slavi 65. godina postojanja. Sport je najbolji promotor jedne zajednice, jednog grada. RK „Bosna“ je jedan od najboljih promotora Grada Visoko i ovim činom se Grad Visoko želi zahvaliti Upravnom odboru, igračima i stručnom štabu RK „Bosna“ Visoko na marljivom trudu i radu i najboljoj afirmaciji Grada Visoko.

Javno priznanje „Povelja za životno djelo“ za 2019.godinu posthumno će biti dodijeljene Muli Hodžiću i Hazimu Imamoviću. Grad Visoko stotinama godina je bio poznat po kožarstvu. Tradicija bavljenja ovom djelatnošću počela je iz malih radionica i porodičnih biznisa. Mulo Hodžić bio je utemeljitelj KTK „Visoko“ a nagrađen je za postignute rezultate i značajan doprinos u razvoju kožarstva, privredni razvoj i afirmaciju Grada Visoko. Hazim Imamović je posthumno nagrađen za postignute rezultate i značajan doprinos u razvoju trgovine i prehrambene industrije, privredni razvoj i afirmaciju Grada Visoko.

Nagrade će biti dodijeljene na svečanoj sjednici Gradskog vijeća 29. augusta povodom Dana Grada Visoko.TOP VIJESTI

Više vijesti