Dodik: Borba protiv terorizma u BiH mora biti zajednička

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Terorizam o kojem se ovih dana mnogo priča nije rezultat Daytonskog sporazuma, kaže predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i ističe da borba protiv terorizma u BiH mora biti zajednička.

“Borbe protiv terorizma u BiH nema bez saradnje s Bošnjacima i zato je vrlo važno da pružimo ruku i da ne nasjedamo na onu priču da je svaki Srbin četnik, a svaki musliman Bošnjak islamski terorista”, rekao je Dodik za Radio Beograd.

Neophodno je, kaže predsjednik Republike Srpske, “da osiguramo koordinaciju s Islamskom zajednicom u BiH, ali i sa svim svjesnim osobama u bošnjačkom narodu”. Potrebno je, ukazao je, i da bošnjački političari, koji prihvate tu borbu, moraju terorizam kvalifikovati kao takav.

Terorizam je globalni problem i on je motivisan radikalnim islamom, rekao je Dodik i dodao da je zato u BiH on nešto složeniji jer u njoj živi značajan broj sljedbenika radikalnog islama – evidentiranih 350 ljudi i još, onih neevidentiranih i onih koji su otišli da ratuju za te radikalne pokrete.

“Kada se vratite na neko ranije vrijeme, pojam tih radikalnih vjerskih fanatika na bazi islama bio je daleko od nas i od ovih prostora sve dok prešutno, uz podršku Zapada i preko Hrvatske u BiH nije ušlo 4.500 mudžahedina koji su tu formirali specijalnu jedinicu ‘El Mudžahid’, koja je vršila ogromne zločine po istom principu i načinu ovim današnjim”, rekao je Dodik.

I tu je, istaknuo je Dodik, jedina veza između terorizma u BiH i Daytonskog sporazuma, s obzirom na to da u tom dokumentu piše da svi strani ratnici moraju biti ekspedovani iz BiH.

“Naravno da to nije učinjeno i naravno da su oni ostali tu i da su svi zločini terorizma, koji su se kasnije događali – od Njemačke, Madrida, Washingtona, Londona, do Pariza – imali vezu i polazište iz BiH”, kazao je Dodik.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.