Dodik: Čekamo trenutak za dijalog o pitanju opstanka BiH

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u intervjuu za srbijanske medije da čeka trenutak za otpočinjanje dijaloga o tome može li BiH opstati.

“Čekamo trenutak u kojem ćemo tražiti da započne dijalog o tome može li BiH opstati, a ako ne može, šta treba učiniti. Promijenjene su okolnosti i sad je od kapitalne važnosti činjenica da smo od 2006. godine zaustavili prenos nadležnosti na Sarajevo”, rekao je Dodik za Alo.

Dodik je naveo “da su pritisci međunarodne zajednice uvijek vidljivi i prisutni i da se još osjeća uticaj stare američke administracije posredstvom ambasadorice Maureen Cormack i ljudi koji još nisu došli na red za smjenu u Washingtonu”.

Dodik je iznio tvrdnju da su “Cormack i zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju HoytYee i sve vrijeme upravljali u BiH, želeći da je održe iako znaju da je to teško pa su uvijek spremni da druge okrive za probleme”.

“Mi nismo prihvatali te njihove metode i zato smo imali probleme”, rekao je Dodik za beogradski dnevnik “Alo”.

Navodeći da očekuje da će se politika Zapada promijeniti kada predsjednik SAD Donald Trump smijeni diplomate koje je prethodna američka administracija instalirala u BiH, Dodik je rekao da vjeruje u Trumpove riječi da se neće miješati u unutrašnje stvari drugih zemalja.

Predsjednik RS poručio je da je apsolutno neutemeljena histerija oko ruskog uticaja i navodnog ruskog podrivanja, te naglasio da Banjaluka nikada nije imala nijedan zahtjev od Rusije u političkom smislu.

“Mi razgovaramo o svim otvorenim temama, oni su posvećeni poštovanju međunarodnog prava i Dejtonskog sporazuma, i jedni su od najdosljednijih u tom pogledu. Napadaju ih oni koji nisu dosljedni”, napomenuo je Dodik.

On je naveo da sama činjenica da se sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom sastaje jednom do dva puta godišnje govori o tome koliko je Republika Srpska prepoznata.

Dodik je poručio da će u Republici Srpskoj biti još referenduma.

“Kad god se odluči i procijeni da je potrebno da se referendumom odluči o važnim pitanjima za Republiku Srpsku, za unutrašnja pitanja, njen status ili bilo šta drugo, čak i neko regionalno pitanje kao što je ulazak u NATO, referendum će biti najnormalniji oblik izjašnjavanja ljudi”, rekao je Dodik.

Na pitanje kako komentariše sve veće prisustvo Turske na ovim prostorima, Dodik je istakao da ta zemlja, bez obzira na unutrašnje turbulencije i na to ko bio na njenom čelu, nikada nije odustajala od BiH i da sve posmatra isključivo kroz prizmu turskih i bošnjačkih nacionalnih interesa.

“Prije neki dan smo u Srebrenici imali zamjenika premijera Turske, koji je dao izjavu da on BiH doživljava kao svoju i da sve što se ovdje dešava doživljava kao svoje unutrašnje pitanje. To govori da nema razlike da li je na čelu Turske Davutoglu ili neko drugi”, zaključio je Dodik.

Više vijesti