Dodik i Lagumdžija očekuju usvajanje budžeta

Ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izrazili su u četvrtak u Sarajevu očekivanje da će Predsjedništvo BiH na sutrašnjoj sjednici usvojiti prijedlog budžeta za ovu godinu koju je predložilo Vijeće ministar BiH, a precizirano je da je budžet dodatni uvjet za neke druge makroekonomske, finansijske i fiskalne aranžmane.

Na press konferenciji nakon sastanka Lagumdžija i Dodik istaknuli su potpunu saglasnost sa tim prijedlogom budžeta.

Dodik je ipak istaknuo da je „ponašanje SDA po tom pitanju neprihvatljivo, te da sami sebe diskvalifikuju kao mogućeg sagovornika po bilo kom od važnih pitanja.“

“Zainteresovani smo da budžet BiH bude usvojen. On je dio dogovora, nije dio nametanja. Tihić je pristao na taj dogovor i potpuno sebe kao sagovornika diskvalifikovao, bar što se mene tiče, u pogledu bilo kakvih ozbiljnih razgovora ukoliko bude nastojao da dogovori, a nakon pola sata promijeni stav i ode. Ja lično nemam problem da umjesto šestorke bude petorka,” kazao je Dodik.

Sagovornici su istaknuli da je za sredinu maja planiran sastanak predstavnika šest političkih partija na kojem bi trebalo da se razgovara o ukupnoj implementaciji presude Međunarodnog suda u Strasbourgu u predmetu Sejdić – Finci.

“Nema nijedan problem da se konačno završi priča koja se radno zove Sejdić – Finci i deblokira preostali uslov za moguću aplikaciju. Zato prihvatam da se nađemo u maju i stavimo to na dnevni red. Mada vjerujem, sa stanovišta sastanka u Banja Luci, da tu postoje tek male nijanse koje uvijek problem prave, ali u suštini značajan dio opredjeljenja da se to uradi nije sporan,” kazao je Dodik i precizirao da su razgovori „šestorke“ u posljednje vrijeme bili uspješni.

Lagumdžija je naglasio da su u dijelu koji se odnosio na pripremu BiH za ulazak Hrvatske u EU istaknuti napori koje treba učiniti da bh. proizvođači ne budu diskriminirani u odnosu na susjedne države.

S tim u vezi razgovarano je o formiranju ekspertnih grupa koje bi pripremile odgovarajuće dokumente koji bi to omogućili.

(VisokoIN/Fena)