Dodik ima rješenje: Ovako bi trebala izgledati efikasna BiH

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da SDS smatra da u saradnji sa Bakirom Izetbegovićem može da napravi neku promjenu, ali da će narod na izborima naredne godine reći ko ga najbolje predstavlja.

Dodik je, između ostalog, govorio i o rješenjima za efikasnu Bosnu i Hercegovinu. On je rekao da bi BiH, kada bi se svela na Ustav, može funkcionirati.

Govoreći o Srpskoj demokratskoj stranci, Dodik je naglasio da je ovu stranku ”Izetbegović uzeo ka nereprezentativan uzorak”.

“Riječ je o ljudima koji su sto godina opozicija u Republici Srpskoj, a Izetbegović ih je kao politički manjinu i nereprezentativne uzorke uzeo u zajedničke institucije i zato sada imamo probleme na nivou BiH”, rekao je Dodik u Novom Sadu.

On je napomenuo da se oni nisu uspjeli oduprijeti Izetbegoviću kada je riječ o reviziji presude po tužbi protiv Srbije pred Međunarodnim sudom u Hagu.

“Vjerujem da su izbori 2018. godine za sve to najbolja mjera i da će narod reći ko to i na kakav način najbolje predstavlja ono što je bit i osjećaj naroda. Ja sam na strani naroda, i onda kada mi donose sankcije i kada mi Amerika utvrdi sankcije”, naveo je Dodik.

On je naveo da je sve vrijeme unazad prisutno nastojanje Bošnjaka da u parlamentu i Savjetu ministara pridaju sebi značaj koji nemaju, te da se redovno održavanje sjednica parlamenta svede na to da se ništa ne odlučuje i ne donose nikakvi zaključci. Predsjednik Srpske je rekao da se ništa ne može ni donijeti dok se o tome ne dogovore dva entiteta.

“Mimo devet nadležnosti u BiH, isključivo se na dnevni Parlamenta BiH može staviti ono što je ugovorom dogovoreno između vlasti Republike Srpske i FBiH, samo na taj način. Oni to izbjegavaju zato i nemaju efikasnost pa onda jauču pred zapadnjacima kako ne funkcioniše BiH”, objasnio je Dodik.

On je ocijenio da bi BiH, kada bi se svela na Ustav, mogla da postane efikasna, a da ovakva kakva je sada ima puno problema u funkcionisanju.

“E sad se tu pojave neki ljudi koji misle da imaju misionarsku ulogu da oni nešto rješavaju. Ključno pitanje je zadržati status i ulogu Republike Srpske u BiH i to je ono što mi u Srpskoj radimo”, istakao je Dodik.

On je podsjetio da je BiH koncipirana kao državna zajednica, da ima zajednički nivo vlasti, a da je Savjet ministara pomoćni organ Predsjedništva, te da nije nikakva vlada BiH.

“Zajednički parlament treba da se sastaje samo kada imaju pitanja iz devet nadležnosti koje BiH inače ima”, rekao je Dodik.

On je podsjetio da je BiH svih godina bila prepreka Srpskoj, koja nije mogla da realizuje mnoge projekte, iako je to željela.

“Vlast i Vlada Republike Srpske, kao i ostale institucije za nas su od primarnog interesa, jer nam BiH nije donijela dobro”, rekao je Dodik i naglasio da će uvijek reći da RS nije spremna za ulazak u bilo kakve aranžmane sa NATO-om, ako Srbija ostane neutralna.

Predsjednik ovog entiteta je poručio da ne bi mogao da prihvati da NATO granica bude Drina, te da se za to nikada neće zalagati.

“Pošto to njima ne odgovara, onda im Milorad Dodik pomalo nešto i smeta. Nažalost ima Srba koji raspiruju takva očekivanja i daju neke saglasnosti, ali ja nisam taj. Ja jasno kažem da Republika Srpska neće dati saglasnost ni za šta u BiH što nije primarno u interesu Srbije”, naglasio je Dodik.

On je dodao da je tako bilo i kada je riječ o Kosovu i njegovom priznanju, te da je danas nivo odnosa koji BiH ima sa Kosovom manji nego što ima Srbija.

“Mi na tom planu ništa nećemo mijenjati kao što nismo dozovlili da se uvedu sankcije Rusiji kada su nas proglasili da smo ruska interesna zona, ali to je sve stvar politika koje mi vodimo”, zaključio je Dodik koji se danas u Novom Sadu susreo sa predsjednikom Vlade Autonomne pokrajine Vojvodine Igorom Mirovićem.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.