Dodik: Izetbegović krši Ustav, u Doboju turistički

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović danas došao u Doboj bez konsenzusa Predsjedništva i prekršio Ustav BiH, te da se njegova posjeta može razumjeti kao turistička ili kao predizborna kampanja.

Dodik je rekao da je u majskim poplavama u Republici Srpskoj najveći broj pripadnika srpskog puka Oružanih snaga BiH pomagao u poplavama, a da Izetbegović želi da prikaže da je uloga Oružanih snaga BiH bila gotovo odlučujuća.

On je zahvalio za pomoć koja je došla s te strane, ali je istakao da je njihova uloga u poplavama instrumentalizovana i ispolitizovana kao pretpostavka za neke druge poruke koje se danas žele poslati iz Doboja.

Dodik je naglasio da je u Doboj i došao da kaže i potvrdi da je ovo Republika Srpska i da ne bi trebalo kršiti Ustav.

“Dolazak Izetbegovića shvatamo više kao turistički, kao čovjeka koji vodi svoju kampanju, što je legitimno. Izetbegović u svakoj drugoj funkciji u Doboju ne može da bude predstavljen, jer za to nema odluke Predsjedništva”, istakao je Dodik.

On je napomenuo da je za vojna pitanja na prostoru Republike Srpske nadležan srpski član Predsjedništva, što piše i u Dejtonskom sporazumu i u Ustavu.

“Odluke koje se tiču angažmana drugih članova Predsjedništva na ovom prostoru mogu se donijeti konsenzusom, a takve odluke nije bilo”, naglasio je Dodik.

Dodik je ocijenio i da ponašanje lokalne vlasti u Doboju u smislu davanja podrške Izetbegoviću i njegovoj ulozi u kršenju Ustava “zaista nije fer”.

On je rekao da lokalna uprava nije konzistentna u pogledu izvršavanja ustava i zakona i da vodi “neku nastranu politiku” koju su i ranije promovisali kroz priču o podršci probosanskoj politici i mnogo čemu drugom što se moglo čuti od aktuelnog gradonačelnika Obrena Petrovića.

Prema njegovim riječima, ni gradonačelnik Doboja ili politika ovoga grada ne bi trebalo da šalju iluzornu poruku i promovišu politike koje dolaze iz Sarajeva.

“U Republici Srpskoj svi moraju da korespondiraju sa politikama koje su aktuelne, a ove politike koje se provode u Srpskoj su usvojene u parlamentu. Niko ne može da bilo šta pokušava u predizborno, izborno vrijeme koje bi štetilo kapacitetima Srpske”, naveo je Dodik.

On je poručio da Srpska treba da ojača svoje kapacitete, jer se BiH pokazuje kao neefikasna i nemoguća.

“To nisu samo moje riječi, ali očigledno je da sam o tome prvi ja počeo da govorim. Danas to možete da čujete i od drugih ljudi i institucija da je BiH teško održiva zemlja”, rekao je predsjednik Srpske.

(VisokoIN/Srna)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.