Dodik: Ja ženim sina u subotu, koji godinu dana nema posao, a tebe sram bilo! Obračunat ćemo se mi

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik iskoristio je sjednicu entitetskog parlamenta koja se održava u Banja Luci kako bi se ponovno obračunao s opozicionom Srpskom demokratskom stranskom (SDS) vrijeđajući pri tom opozicione zastupnike koji mu nisu ostali dužni.

Jezikom koji više priliči ulici i uvredama “častili” su se uglavnom Dodik i predsjednik kluba zastupnika SDS-a Vukota Govedarica.

“Sram te bilo. Ničega nisi dostojan”, izderao se Dodik u jednom trenutku na Govedaricu koji mu je predbacio da parlamentu i građanima RS još jednom pokušava “uvaliti” priču o referendumu kojega nikada neće biti jer tako pere vlastitu nečistu savjest.

Verbalni obračun uslijedio je tokom rasprave o raspisivanju referenduma kojega je zatražio Dodik kako bi doveo u pitanje ovlasti Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine za koje tvrdi kako su neustavni te kako postoje samo da bi kažnjavali Srbe.

Govedarica je podsjetio Dodika kako je upravo njegov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) bio taj koji je ranije u Parlamentu BiH glasovao za zakone o državnom sudu i tužiteljstvu dodajući kako oni sada odgovornost pokušavaju prebaciti na druge.

“Ovo je Dodikov obračun s vlastitim greškama iz proteklog razdoblja”, kazao je Govedarica.

Dodik mu je na to poručio kako će se s njim “lično obračunati” spominjući pri tom kako mu iz opozicije napadaju i porodicu, a uz to se potužio kako mu je sin već mjesecima nezaposlen.

“Doći će vrijeme da se lično obračunamo jer ste spominjali moju porodicu. Ja ženim sina u subotu, koji godinu dana nema posao”, vikao je Dodik dok su ga zastupnici zbunjeno promatrali jedva shvaćajući o čemu priča.

“Moj sin je sjajan čovjek. Moja kćerka je rodila troje djece. A tebe sram bilo. Ničega nisi dostojan”, vikao je Dodik.

Zastupnik SDS-a nije ostao dužan Dodiku kojemu je poručio kako svojim ponašanjem sramoti dužnost koju obnaša.

“Pokazali ste da niste predsjednik RS nego običan kabadahija”, kazao je Govedarica optuživši Dodika za kriminal i korupciju te najavivši kako će SDS stoga istrajati na rušenju sadašnje vlasti koju on predvodi.

16:05 – Referendum posvađao poziciju i opoziciju

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske o reaktiviranju odluke o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, prekinuta je do 17 časova na prijedlog Radovana Viškovića, predsjednika Kluba SNSD-a, kako bi se “smirile strasti”.

U obraćanju novinarima u pauzi zasjedanja, Višković je osudio ponašanje Vukote Govedarice, šefa kluba poslanika SDS, za kojeg je kazao da svojim obraćanjem nije pokazao nimalo dostojanstva prema instituciji predsjednika RS i da mu je želja bila da provocira kako bi se parlament udaljio od teme koja se tiče referenduma.

Sa druge strane Govedarica, Branislav Borenović, šef kluba poslanika PDP, Dragan Čavić, šef poslaničkog kluba NDP i Milanko Mihajlica, poslanik SRS RS, osudili su ponašanje Milorada Dodika, predsjednika RS.

Za situaciju u Narodnoj skupštini opozicija je optužila Nedeljka Čubrilovića, predsjednika entitetskog parlamenta, da je povrijedio poslovnik dozvolivši Dodiku da se obrati, što je predsjednik RS “iskoristio za vrijeđanje Govedarice”.

“Referendum u RS o Sudu i Tužilaštvu BiH će se održati, budite sigurni”, izjavio je Dodik u oštrom reagovanju na izlaganje Govedarice.

Rekao je da je svjestan da će na odluku Narodne skupštine RS o referendumu biti uložen veto u Vijeću naroda RS te da stoga nije mogao precizirati datum izjašnjavanja.

“Ja sam politička gromada, vi niste”, istakao je Dodik i SDS optužio za “izdaju interesa RS”.

Dodik je kazao kako predstavnivi SDS rade protiv interesa RS, a Govedarici je najviše zamjerio što mu je spominjao porodicu.

Govedarica tvrdi da se nije bavio Dodikovom porodicom, a u obraćanju u parlamentu kazao je da se SDS slaže sa svim što je Dodik rekao u vezi sa nametnutim odlukam i sa analizom trošenja budžeta od strane novoformiranih institucija na nivou BiH, ali je dodao da je u tome Dodik sam učestvovao.

“Ovo je obračun Milorada Dodika sa samim sobom”, rekao je Govedarica.

Više vijesti