da block

Dodik: Mene se može riješiti jedino narod

da block

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da njega može da se riješi jedino narod, a istupi raznih analitičara i pojedinih političara da Zapad navodno traži od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da ga se riješi – obične su spekulacije.

“Mene može da se riješi jedino narod. Apsolutno je jasno da su to spekulacije. Naša saradnja je korektna. Vučić poštuje volju naroda. U tom pogledu Srbija se neće miješati u izborni proces i Srbiji je stalo do stabilnosti u Republici Srpskoj”, istakao je Dodik.

Politička pitanja

On je rekao da je juče u Beogradu imao redovne konsultacije sa Vučićem u okviru kojih su razgovarali o njegovoj posjeti Mostaru i Hercegovini, projektima koji su tada dogovoreni i načinu kako će biti realizovani.

“Razgovarali smo i o velikim političkim pitanjima poput Kosova. Ja sam ga informisao da su ovdje raspisani izbori i objasnio mu atmosferu u Republici Srpskoj i BiH. NJegov interes za stanje i stabilnost ovdje je uvijek izražen i to je ponovljeno i ovog puta. Srbija kao država poštuje Dejtonski sporazum i ustavni poredak BiH. Srbija u kontinuitetu pomaže Republiku Srpsku. U dva navrata Srbija je uplatila po pet miliona evra, a biće realizovani i neki projekti za naš narod u Mostaru”, istakao je Dodik, koji je lider SNSD-a.

Govoreći o predstojećim opštim izborima u BiH, Dodik je za mostarski “Top portal” rekao da će SNSD sa grupom partija koje čine Patriotski blok osvojiti apsolutnu pobjedu.

“U sljedećem mandatu Srbima pripada mjesto predsjedavajućeg Savjeta ministara i to će biti izazov i za Republiku Srpski i za srpski narod. Mi moramo da pravimo partnerstva i aranžmane. I pored nekih ranijih neispunjenih obaveza HDZ ostaje naš dobar partner”, kaže Dodik, koji je sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem sinoć u Mostaru dogovorio koaliciju nakon izbora i formiranje vlasti na nivou BiH.

On je pojasnio da SNSD sa HDZ-om ima značajnu saglasnost o mnogim pitanjima. “Ono što Hrvati i HDZ zagovaraju jeste da predstavnici jednog naroda biraju svoje predstavnike. To treba iskoristiti i kada su u pitanju Srbi u Mostaru kako bi mogli birati svoje predstavnike”, naveo je Dodik.

Dodik je potvrdio da se u javnosti često može čuti da bi se mogli dogoditi razni scenariji s ciljem da se utiče na izbore.

“Sama činjenica da je u okviru američkih programa i preko američke Ambasade obezbijeđeno 12 miliona dolara za podršku medijima i nevladinom sektoru u BiH, kao i dodatnih šest miliona dolara za takozvano sprečavanje ruskog uticaja koji će usmjeriti na Republiku Srpsku i Srbe govori da postoje zainteresovani sa strane koji bi ovdje kreirali razne aranžmane. Naravno da je Amerika velika i moćna i ja nemam namjeru da se na bilo koji način suprotstavljam Americi, osim u dijelu koji je važan za poziciju Republike Srpske i srpski narod”, istakao je Dodik.

On je naglasio da nije spreman na kompromis urušavanja pozicije Republike Srpske, što su ranije američke administracije to činile u BiH.

Ostaće principijelan

“Ja ću ostati principijelan, a na narodu je da li da povjeruje njima koji će sa spekulitaivnog nivoa pokušati da ocrne i Republiku Srpsku i njeno rukovodstvo ili će vjerovati nama koji smo činili sve da sačuvamo status Republike Srpske i vratimo dostojanstvo srpskog naroda”, poručio je predsjednik Srpske i lider SNSD-a.

Na pitanje kako komentariše položaj Srba u Mostaru i FBiH i može li pomoći da se on popravi, Dodik je rekao da Republika Srpska sada ima uslove da može pomoći.

“Pritisci koji dvadeset godina nisu jenjavali su okupirali organe Republike Srpske na tim značajnim pitanjima. Činjenica da je Vlada Republike Srpske otvorila kancelariju u Mostaru govori o našoj zainteresovanosti da pomognemo. To ćemo i dalje činiti. Pozivam i naše ljude da budu agilni u artikulisanju zahtjeva i projekata koje bismo mogli da podržimo. Mi smo jedan narod i želimo da Srbi u Mostaru i FBiH osjete dobrobiti Republike Srpske. Republika Srpska se nikad nije odrekla naših ljudi ovdje”, istakao je Dodik.