-0.5 C
Visoko
17. Januara 2022.

Dodik: Moj apsolutni zahtjev kada dođem u Predsjedništvo BiH

Sačekat ću zvanične rezultate, sačekati Parlament da položim zakletvu. Želim da se Pravilnik promjeni u dijelu člana Predsjedništva RS, kazao je Milorad Dodik u današnjem obraćanju medijima.

Dodik je istakao da je na bazi novog softvera dokazano da SNSD ima najbolju strukturu.

“Na bazi uvedenog novog softvera pokazalo se da SNSD ima najbolju strukturu i posmatrače koji su obučeni da precizno rezultate unose u sistem i mogli smo pratiti rezultate širom RS. Samo SNSD je bio na svim biračkim mjestima. Ako nismo imali članove odbora, imali smo posmatrače i to njih nekoliko. Drago mi je da je CIK potvrdio naše rezultate kao definitivne”, kazao je Dodik.

Kazao je da će pokušati napraviti zajednički blok sa svim srpskim strankama u Sarajevu.

“O tome ćemo sjesti i razgovarati. Naša koalicija je napravila dobar rezultat, mi imamo namjeru da istrajemo. Što se tiče VIjeća ministara, želimo da gore u Sarajevu napravimo zajednički blok sa svim srpskim strankama i da imamo sigurnih 10 stranaka u Parlamentu”.

Više glasova nego Ivanić?

“Ova posljednja anketa koju smo radili je govorila o 12 posto razlike izmkeđu mene i Ivanića. Naši anketari su imali zadatak da budu objektivni, da ne stvaraju iluzije ni nama ni nikome. Nemam ja šta govoriti o Ivaniću, mislim da on sam o sebi govori. Mislim da je izgubio izbore jer se nije na pravi način borio za RS. Uz svu negativnu aketu i atmosferu, mi imamo pobjedu u gradu. Želim da se zahvalim Banjalučanima”, poručio je Milorad Dodik.

Na pitanje koja je prva stvar koju će uraditi kada dođe u Predsjedništvo BiH, kazao je:

“Prvo sam uradio već jutros, otišao sam i otvorio značajnu ustanovu za djecu. Sačekat ću zvanične rezultate, sačekati parlament da položim zakletvu. Želim da se Pravilnik promjeni u dijelu člana Predsjedništva RS. Ukoliko ne bude naše zastave RS, ne vidim razlog da se tamo pojavljujem. To je moj apsolutni zahtjev. Tražiti ću promjenu pravilnika, da se zastava RS pojavljuje svugdje gdje sam ja”.

“Nama je pomoglo što je opozicija u RS uvučena u zajedničke institucije. Oni koji su dobili većinu, principijelno oni koju dobiju većinu u svom narodu bi trebalo da uđu unutra i da se na taj način osjećamo odgovornijim za poslove koje budemo radili”, smatra Dodik.

Dodao je da će napraviti partnerstvo sa HDZ-om i sa strankom “koja bude većinska kod Bošnjaka”.

“Napravit ćemo partnerstvo sa HDZ-om, ne vidim zašto ne bi bio strukture Savjeta ministara i rukovodstva Parlamenta. Ako SDP bude većinski kod Bošnjaka, biće SDP, ako bude SDA, nemam ništa protiv. Ja to ne mgou da biram, bitno nam je da imamo čvrstu politiku koja će se tamo voditi”.

Unesite komentar