Dodik opet provocira: Ako bude promjene imena zvat ćemo se “RS – zapadna Srbija”

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

“BiH ne može preživjeti ukoliko se ne pronađe bilo kakav kohezioni element”, rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik u intervjuu za beogradsku Politiku.

U slučaju uspostavljanja minimuma zajedničkog između tri naroda i dva entiteta, to bi trebalo pretočiti u bazni konsenzus, bar u nečemu, jer u suprotnom “BiH nema šansu” rekao je Dodik.

Takvom dogovoru se, po Dodiku, ispriječilo pogrešno uvjerenje onih koji su se “zaigrali pričom da će međunarodni faktor umjesto njih nešto da rješava”.

“Bošnjačka elita svoju ulogu vidi u tome da oni izmisle šta bi bilo dobro, pa da onda mašinerija međunarodnog faktora krene s pritiscima. Mislim da su se stvari u svijetu bitno promijenile. Svijet svoje probleme i projekcije dislocira. Međunarodni intervencionizam je pri kraju, šta god neko mislio o tome”, kaže Dodik.

On ističe da i dalje postoje oni iz svijeta koji “kontaminiraju ovdašnji prostor” time što se, nudeći navodna rješenja, uporno drže stereotipa na kojima su napravili karijere prije 20 godina.

“Sve je to dio tragične politike koja ne dozvoljava da Srbi, Bošnjaci i Hrvati nađu neka rješenja i krenu naprijed”, navodi predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Povodom zahtjeva za promjenom imena Republike Srpske, Dodik kaže da su takvi zahtjevi nemogući, ali da “zabrinjava preglasavanje u Ustavnom sudu BiH gdje sjede troje stranih sudija i još dvoje koji su bivši potredsjednici SDA”.

“Pokrenu li oni tu inicijativu mi ćemo pokrenuti inicijativu da se pored naziva Republika Srpska stavi crtica i dopiše – zapadna Srbija. Ne da mijenjamo naziv, već da ga dopunimo, ako već hoće da dopunjavaju. Ako hoće da idemo, ići ćemo do kraja. Sinonim za Republiku Srpsku može da bude samo zapadna Srbija”, rekao je Dodik.

Više vijesti