Dodik: Sarajevo me savršeno ne interesuje, Sarajevo je lažni grad

Sarajevo me savršeno ne interesuje i u njega dolazim isključivo i samo zbog nekolicine vas jer Sarajevo je lažni grad, kazao je na današnjoj predizbornoj tribini SNSD-a predsjednik te stranke i ujedno predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Konvertiti

“Sarajevski Srbi su marginalizovana grupa i služe samo za dekorisanje pojedincima”, istakao je Dodik, dodavši da se u cijeloj Federaciji BiH manipuliše s političkim pravima Srba.

Srbi u Sarajevu su se, poručio je, sveli na grupu aktivista što je najbolje vidljivo u lokalnoj administraciji.

“Veoma je jasno da položaj Srba u Sarajevu i FBiH zavisi od položaja Republike Srpske i većina njih i gleda u RS kao u spas. Kažem većina, jer ima i onih pojedinaca koji imaju svoje kvaziintelektualne stavove”, rekao je Dodik, dodavši da SNSD nema brojčanu snagu da odnese bilo kakvu pobjedu u federalnom Sarajevu.

Na pitanje, na koji način poboljšati životne uvjete Srba u Sarajevu, Dodik odgovara:

“Nama ne trebaju konvertiti, nama trebaju istinski Srbi u vlasti u Sarajevu. Ne da rade bilo šta protiv Bošnjaka, Hrvata ili već koga. Nama trebaju oni koji će, ne praveći štetu drugima braniti naše stavove. Ne treba ništa učiniti loše ni Bošnjaku, ni Hrvatu, ja ne stojim iza toga i onaj ko bi to učinio u ime nas, nije dio nas, ja ga se odričem. Ali nam ne trebaju ni oni koji će prodati i izdati svoj narod samo da bi zašitili svoje interese. Oni već imaju svoju partiju”, kazao je Dodik, istaknuvši da je pravim Srbima dosta “kojekakvih Svetozara Pudarića i Mirka Pejanovića”.

Dodao je da “kako je Srbima u Sarajevu, znaju najbolje Hrvati jer su ga lično molili da im pomogne da spase djecu tortura koje doživljavaju u sarajevskim školama”.

“Pa kako i ne bi, ovdje čak ni Djeda mraz nije dobrodošao, a kamoli Srbin”, zaključio je Dodik te se još jednom upitao gdje su ti veliki Srbi iz SDP-a da pomognu svom narodu u Sarajevu.

Srpsko Istočno Sarajevo

Broj prisutnih Srba na tribini zapravo govori da Srbi ne žive u Sarajevu i dok je tako Sarajevo za Srbe nikada neće biti glavni grad BiH, poručio je pred polupraznom kongresnom salom potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić.

“Mislim da oni kojima su puna usta BiH zapravo čine sve da ona bude sve podjeljenija i da čine sve da se desi mirni razlaz, jer da je drugačije onda mi ne bi mogli ući u ovu salu od Srba koji bi rekli da im je divno, krasno i da se osjećaju dijelom ovog grada. Žao mi je što ljudi teško žive, ali im mi nećemo braniti da oni podijele BiH za koju su tako jako zabrinuti. Republika Srpska je snažna da prihvati svakog Srbina i neće dozvoliti da Srbi pate. Srbima u Federaciji BiH je jedino dobro tamo gdje čine većinu u lokalnim zajednicama”, kazao je Špirić dodavši da će se SNSD boriti da dobije savez srpskih opština, odnosno srpski kanton u FBiH.

“To je realnost i od te realnosti niko ne može da pobjegne i to je naše pravo”, istakao je Špirić.

Prema njegovim riječima, Sarajevo je grad Bošnjaka, jer je i patrijah Irinej rekao da je kršćanstvo ovdje ugroženo, ne samo pravoslavlje.

“Zbog svega toga mi nije žao što postoji paralelni srpski grad i neka se razvija Istočno Srpsko Sarajevo u sve snažniji grad. Ako vaša pokoljenja ne mognu naći smiraj duši u Sarajevu, naći će ih u Srpskom Sarajevu ili RS-u”, poručio je Špirić te dodao da je budućnost Srba jedino moguća kroz okupljanje na jednom mjestu.

“Ako nas natjeraju, napraviti ćemo novu srpsku državu”, zaključio je Špirić.

(VisokoIN/Oslobođenje)