Dodik: Sjedi u Sarajevu, hoda po Baščaršiji…

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će onog momenta kada Srbima bude obezbijeđena stabilnost u BiH i afirmacija prava po Ustavu i Dejtonskom sporazumu, on javno reći da nema potrebe za referendumom, ali do tada ne želi da prestane da misli o tome.

Dodik je istakao da će RS veoma pažljivo razmotriti pitanje referenduma i da ne želi da spekuliše o tome.

“Neka nama neko pruži stabilnost u BiH, neka nam da afirmaciju naših prava po Ustavu i Dejtonskom sporazumu, ja ću izaći javno i reći da nema potrebe za referendumom. Ali ako nam otimate naše nadležnosti, ako uporno pokušavate da nas prevarite, da nas oslabite i da nam ne dozvolite afirmaciju razvoja, šta ćemo mi u tome? Šta je nelogično u ovome što ja govorim”, upitao je Dodik.

Dodik je rekao da u nekadašnjoj BiH, koja je bila u sastavu Jugoslavije, nije bilo entitetske linije, a da danas ona postoji.

“Jednog dana, naravno, moguće je da ona bude granica, zašto da ne?”, naglasio je predsjednik RS.

On je ponovio da nijednom nije razgovarao sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom o odvajanju Republike Srpske od BiH.

“Da raščistimo – nijednom tema razgovora sa Putinom nije bila odvajanje, to je sve laž. Nemoguće je da jedan (američki diplomata) Hoyt Yee uđe u Kongres i govori neistine kongresmenima na bazi toga”, konstatovao je Dodik.

On je naglasio da je, s druge strane, Republika Srpska predmet stalnih posmatranja.

“S treće strane, mislim da smo već ozbiljno uspjeli, a to je da smo pričom o referendumu svima stavili do znanja da uvijek imamo alternativu i da niko ne može da nam je zabrani. I da ćemo mi odlučivati o tome kad ćemo i hoćemo li, a prijetnje (lidera SDA Bakira) Izetbegovića ili nekog sa strane nas ne dotiču”, poručio je Dodik.

On je za “Sputnjik” rekao da želi da razvije svijest da je to odluka Republike Srpske.

“Mi moramo da donesemo tu odluku svjesni našeg trenutka, svjesni naše istorijske potrebe. Za to postoje neophodne pretpostavke. Niko u BiH ne vjeruje u BiH, osim nekoliko dobro plaćenih stranaca koji pokušavaju da je održe. Na kraju, sam svijet se promijenio. Prije tri godine niko nije ni razgovarao o tome”, naveo je predsjednik Srpske.

Prema njegovim riječima, Hoyt Yee, rekao je u Kongresu SAD jednu stvar koja nikad nije izrečena do sada – da BiH prijeti da bude propala država.

“Ja ne mislim da prijeti, ona je odavno propala država i krpe je samo po sistemu ‘dok majstori ne odu’, jer on ima svoj mandat ambasadora, sjedi u Sarajevu, hoda po Baščaršiji, i kad prođu tri godine – šta ga briga za poslije. Svi oni poslije dolaze i dijele moje stavove”, rekao je Dodik.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.