da block

Dodik: Turska mora uvažiti i stavove RS-a

da block

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ponovio je tvrdnju da je Turska potpuno unilateralno vezana za bošnjačku političku strukturu u Bosni i Hercegovini te da akcije koje ta zemlja provodi RS doživljava kao direktno usmjerene protiv njenih političkih interesa, jer ih uopće ne uvažavaju. Dodik tvrdi da to što Turska misli da je za BiH dobro da bude članica NATO-a je mišljenje te zemlje, ali da ona mora da uvaži stavove u BiH, među kojima i RS.

Samo ono što Bošnjaci žele

„BiH je svojevremeno, nasilu, pod pritiskom stranaca i međunarodne zajednice, izjasnila, navodno, kroz Zakon o Oružanim snagama da je članstvo u NATO-u put kojim treba da ide, ali o tome nikada nije donesena autentična odluka u BiH i tu odluku treba sačekati. Ako se ona donese, treba je podržati, ako ne, i to treba prihvatiti”, rekao je danas entitetski predsjednik u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Dodik kaže da je problem djelovanje bilo koga sa strane te da je pitanje priključenja BiH NATO-u bespotrebno ispolitizirano, jer BiH tek treba da odgovori na neka pitanja iz MAP-a.

To, navodi Dodik, još ne znači da je donesena odluka u toj vojnoj alijanci da primi BiH u svoje članstvo, niti je sama BiH donijela odluku o uključenju u taj savez.

Ponavlja stav i da je Turska svojim zalaganjima pokazala da je spremna da podrži samo ono što Bošnjaci žele, a ne autentičan stav BiH.

Stav RS-a, kada je u pitanju priključenje BiH NATO-u je, kaže, potpuno jasan – kada za to dođe vrijeme treba organizirati referendum da bi narod imao priliku da o tome odluči i to je za Dodika ključno pitanje.

Pojedine tvrdnje da taj referendum neće značiti ništa za BiH, Dodik ne smatra osnovanim.

„Ako se taj referendum dogodi u mom političkom mandatu, zalagat ću se da bude obavezujući stav za sve političke predstavnike iz RS-a u institucijama BiH”, kazao je Dodik i naveo da ukoliko RS ne bi dao saglasnost da BiH ide ka NATO-u, onda se to neće ni desiti.

Stav RS-a, kaže on, treba da uvažavaju svi koji se bave Bosnom i Hercegovinom, pa i sama Turska, ukoliko hoće da ima legitimitet BiH za svoj angažman da joj pomogne u priključenju NATO-u.

Miješanje u unutrašnja pitanja BiH

Dodik je naglasio i da se kod priključenja NATO-u treba da prati i pozicija Srbije o tom pitanju.

„Članstvo u NATO-u donosi određene beneficije i to nesumnjivo, ali treba znati i da su Srbi u dva navrata bombardovani i to na nekim mjestima i osiromašenim uranijumom, čime su zemlje članice NATO-a odredile svoju poziciju prema Srbima u ovom regionu”, kazao je entitetski predsjednik.

To su, kaže, stvari o kojima postoje problemi s NATO-om i postoji namjera da se one tek raščiste s tom vojnom alijansom.

On smatra i da današnji razgovor ministara vanjskih poslova BiH i Turske Zlatka Lagumdžije i Ahmeta Davutoglua o izborima u Mostaru i Srebrenici predstavlja tipično miješanje u unutrašnja pitanja BiH.

„To govori o tome da je Davutoglu spreman da razgovara isključivo o tome da pojača bošnjački ili muslimanski interes i to je priča koja njega deligitimiše kao ozbiljnog sagovornika o toj temi. To je isto kao kad bih ja došao u Tursku i pričao o problemima Kurda u Turskoj i tražio da se njihova izborna procedura tamo ojača”, rekao je Dodik.

(VisokoIN/Fena)