Dodik za Newsweek: Želimo otcjepljenje, ali ćemo pričekati

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Dodik, kako navodi list, živi u slabašnom i lomljivom ‘balkanskom braku etničkih grupa’ koji je sklopila Amerika u Dejtonu.

‘Dodik kaže da želi da se njegova republika odvoji. On može biti inspiriran događanjima na Krimu, ali Dodik tvrdi da su secesionistički pokreti u Škotskoj i Kataloniji pomažu’ – navodi se opširnom intervjuu sa Dodikom koji je ovaj list objavio.

Ono što nije sigurno, navodi Newsweek je da li je Dodik doista ozbilja u namjeri da dalje ‘balkanizira’ region ili se samo ‘igra politike’, te da li će ga njegovi Slaveni u Moskvi, sad raspoloženi za sukobe podržati.

‘Mi ćemo čekati, ne želimo nikakvu destabilizaciju ili haos’ – kazao je Dodik govoreći o datumu za referendum o otcjepljenju.

Neki u Banja Luci misle da on samo priča i želi raspiri nacionalističke strasti pred izbore, navodi se u članku, ali Dodik kaže da je ozbiljan.

Međutim, kako navodi list, Vašington je alarmiran njegovim seperatističkim izjavama.

‘Ni Dejton ni Ustav BiH ne daju entitetima pravo na otcjepljenje. Svaki korak RS prema disoluciji BiH bi prekršio Dejton’ – navedene su riječi američkog diplomate za Newsweek, prenosi NAP.

‘Nama ne treba Bosna, nije to samo politika, nego mentalitet. Historija. Srbi nikada nisu prihvatili Bosnu kao državu’ – kazao je Dodik američkim novinarima, prenosi NAP.

U vrijeme kada se obilježava 100 godina početka Prvog svjetskog rata koji je počeo u Sarajevu, to dodatno produbljuje krizu u ‘regionu gdje ratovi često počinju’, navodi se u tekstu.

(VisokoIN)

Više vijesti