Dodik želi preuzeti RAK da kontrolira neposlušne medije u RS

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik želi ovladati Regulatornom agencijom za komunikacije BiH (RAK) kako bi do kraja disciplinirao medije u manjem bh. entitetu u izbornoj godini, izjavio je za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) izvor blizak aktuelnom sazivu Vijeća RAK-a.

Naime, Dodik je već javno rekao kako mjesto šefa utjecajne regulatorne agencije treba pripasti Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), najavljujući tako svoje namjere da preuzme kontrolu. Do sada je na čelu RAK-a bio Kemal Huseinović, iz reda Bošnjaka.

Na osnovu čega Dodik tvrdi da to mjesto pripada Srbima nije jasno, obzirom da su sva imenovanja u ovom sazivu državne vlasti bila obavljena u skladu sa ranijim nacionalnim rasporedom, bez rokada i promjena. No, kako saznajemo, ništa u tome ne bi bilo sporno da Dodikov konačni cilj nije da putem RAK-a disciplinira medije i građane u manjem entitetu dovede u potpunu medijsku blokadu.

– Dodik već odavno kontrolira većinu medija u RS, većinu ih plaća iz budžeta zbog čega su rijetki mediji koji govore o teškoj ekonomskoj situaciji i objektivno izvještavaju. Međutim, postoji i mali dio medija koji su potpomognuti od strane međunarodnih organizacija koje pomažu transparentnost i slobodno novinarstvo. Njih Dodik namjerava ugušiti preko Regulatorne agencije – kazao je izvor Patrie.

RAK ima ogromne zakonske ovlasti i nadležnosti kojima može značajno utjecati na rad elektronskih medija u prvom redu televizijskih stanica. U izbornoj godini Dodik, kako navode izvori NAP-a, to može biti presudno i omogućiti Dodiku da ponovo ostvari pobjedu.

– Uz ruski kredit koji dogovara ovo mu je najvažniji predizborni projekt. A, teško da će se sa tako jakim Dodikom moći bilo šta, u smislu ustavnih promjena, dogovoriti nakon izbora. To će samo dodatno učvrstiti blokade – navodi naš izvor.

(VisokoIN/NAP)

Više vijesti