da block

Dodikov poljubac s Radovanom Karadžićem

da block

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas pred Haškim sudom da nije bilo “udruženog zločinačkog poduhvata” za koji se tereti nekadašnji predsjednik RS Radovan Karadžić, a za haški sud i tužilaštvo rekao je da optužuju samo Srbe.

Tužilac Alen Tiger je u unakrsnom ispitivanju na ovu Dodikovu konstataciju uzvratio da “to nije pozicija suda i tužilaštva”.

Dodik je naveo da je Karadžić tražio da se konflikt u BiH mirno riješi i ponovio raniju izjavu o Karadžiću kao nespornom lideru SDS-a u smislu odgovornosti vlasti.

Tiger je Dodiku predočio izjavu koju je ranije dao tužilaštvu i njegov iskaz na suđenju Radislavu Brđaninu, 2003. godine. Dodik je rekao da je pomenuta izjava neautorizovana i da je on nije potpisao, ali da stoji iza svake riječi koju je izgovorio na suđenju Brđaninu.

On je naglasio da tužilac insistira na izjavama koje on nije autorizovao, dodavši da osjeća da mu tužilac “nešto pokušava da podvali”.

Tužilac je citirao i izjavu u kojoj je Dodik okrivio SDS za zločine u BiH, na što je on odgovorio da su “sve tri strane činile zločine” i da su za to “krive kabadahije na svim stranama”.

Na tvrdnju tužioca da je SDS postavljao svoje ljude u medijima, policiji i drugim strukturama, Dodik je rekao da je “SDS bila vladajuća partija i da je normalno da postavlja svoje ljude”.

Tužilac Alen Tiger unakrsno ispitivanje započeo je konstatacijom da se Dodik, uoči svjedočenja, uz dozvolu obezbjeđenja, pozdravio i poljubio sa Karadžićem.

Suđenje će biti nastavljeno sutra kada će Karadžić izvesti novog svjedoka svoje odbrane.

(VisokoIN/SRNA)