Dogovorene aktivnosti na izgradnji dalekovoda Ljubovija-Bratunac

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine i Vlada Republike Srbije, razmatrajući aktivnosti u oblasti energetike, dogovorili su daljnje aktivnosti na izgradnji elektroenergetske interkonekcije – 110 kV dalekovoda Ljubovija – Bratunac, prenosi Anadolu Agency (AA).

Dogovoreno je da se formira međuvladina ekspertska komisija koja će u saradnji sa entitetima u BiH sačiniti konkretan plan aktivnosti.

Vijeće ministara BiH i Vlada Republike Srbije su također razmotrili inicijativu za regulisanje međusobnih odnosa vezano za naknade za potopljeno zemljište u toku rijeke Drine između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije (HE Bajina Bašta i Zvornik), saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Na prvoj zajedničkoj sjednici dviju vlada istaknuta je potreba rješavanja problema u vezi sa mjestima pogodnim za ilegalni prelazak državnih granica BiH i Srbije. Razgovarano je i o intenziviranju policijske saradnje Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije.

U Sarajevu je u toku prva zajednička sjednica vlada BiH i Srbije. Delegacija Vlade Republike Srbije predvođena premijerom Aleksandrom Vučićem sinoć je doputovala u glavni grad BiH, gdje je jutros dočekana uz najviše počasti ispred zgrade institucija BiH. Delegaciju je dočekao predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Nakon sjednice predviđeno je potpisivanje sporazuma i protokola i obraćanje novinarima.

Unaprijediti saradnju u upravljanju čvrstim otpadom u slivu Drine

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine i Vlada Republike Srbije, razmatrajući aktivnosti u oblasti poljoprivrede i zaštite životne sredine, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, pokrenuli su aktivnosti za unapređenje prekogranične saradnje, s ciljem upravljanja čvrstim otpadom u slivu rijeke Drine, o čemu će se razgovarati i sa Vladom Crne Gore, javlja Anadolu Agency.

Zaključeno je to na prvoj zajedničkoj sjednici vlada Bosne i Hercegovine i Republike Srbije koja se pod predsjedavanjem predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i predsjednika Vlade Srbije, Denisa Zvizdića i Aleksandra Vučića, održava u Sarajevu.

Na prijedlog Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije, na sjednici je dogovorena saradnja u oblasti razmjene i prenošenja iskustava u oblastima mitigacije i usklađivanja nacionalnog sa EU zakonodavstvom u oblasti klimatskih promjena, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Na sjednici je naglašena potreba što skorijeg zaključivanja memoranduma o unapređenju poljoprivredne saradnje između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije.

Delegacija Vlade Srbije na čelu sa premijerom Vučićem sinoć je doputovala u Sarajevo, a danas je, nakon što je srbijansku delegaciju svečano dočekao predsjednik Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, u zgradi institucija BiH počela zajednička sjednica vlada dviju zemalja.

Nakon sjednice bit će upriličeno potpisivanje sporazuma i protokola i konferencija za novinare.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.