-4.5 C
Visoko
24. Januara 2022.

Dogovoreno najveće smanjenje proizvodnje nafte u povijesti

Ministri članica skupine OPEC+, najvećih izvoznica nafte, na videokonferenciji u nedjelju dogovorili su smanjiti prozvodnju nafte za 9,7 milijuna barela dnevno u svibnju i lipnju, objavio je na Twitteru meksički ministar energetike Rocio Nahle.

Da je postignut dogovor o smanjenju svjetske proizvodnje nafte za oko 10 posto objavili su dužnosnici nekoliko država koje su sudjelovale na sastanku putem video veze.

Sastanak je “završio konsenzusom proizvođača OPEC+ o smanjivanju proizvodnje od svibnja”, napisao je na Twitteru saudijski ministar energetike Abdul Aziz bin Salman.

Radi se o najvećem smanjivanju proizvodnje u povijesti, u nadi da će se time povećati cijene nafte.

Kremlj je potom objavio da ruski predsjednik Vladimir Putin, američki predsjednik Donald Trump i saudijski kralj Salman podupiru dogovor.

Dogovoreno smanjenje manje je za 300.000 barela dnevno od predloženog u petak koje su podržali Organizacija zemalja izvoznica nafte OPEC i njeni partneri u proširenom OPEC+ formatu.

Meksiko je odbio svoju proizvodnju smanjiti za 400.000 barela dnevno kako je traženo i ostao je pri svojoj ponudi da proizvodnju smanji za 100.000 barela što je na kraju na videokonferenciji i prihvaćeno za ta dva mjeseca.

Cijene sirove nafte su se posljednja dva mjeseca prepolovile zbog globalnog usporavanja gospodarskih aktivnosti uslijed pandemije korona virusa koja je smanjila potražnju za tom sirovinom te rata cijenama između Saudijske Arabije i Rusije.

Nije jasno, međutim, koliko je dogovor obvezujući i hoće li ga se zemlje proizvođači nafte pridržavati u praksi.

Vodeće zemlje izvoznice nafte zbog odbijanja Meksika nisu uspjele u petak dogovoriti smanjenje proizvodnje nafte iako je i Trump ponudom meksičkom predsjedniku pokušao pomoći u postizanju sporazuma.

Meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador u petak je rekao da mu je Trump ponudio dodatno smanjiti proizvodnju u SAD-u u korist Meksika no ta ponuda nije bila dovoljna za postizanje dogovora.

Vezani članci

Visočki Neimax nastavio trend rasta pored svih problema

VISOKOIN.COM

Erdogan nakon velikog pada lire: Turska će pobijediti u ekonomskom ratu

VISOKOIN.COM

Jasmin Sirčo: Arhitektura je uvijek odraz društva i konteksta iz kojeg dolazi

VISOKOIN.COM

Općina Breza otvorila vrata investitorima iz dijaspore

VISOKOIN.COM

Zidare teško naći i za dnevnicu od 100 KM

VISOKOIN.COM

Uvoz vode i sokova smanjen za 15 posto, trgovinska razmjena nepovoljna

VISOKOIN.COM

Unesite komentar