Dok cijena gasa u Evropi pada, u FBiH raste

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Udruženje poslodavaca Federacije BiH saopštilo je da je nezadovoljno radom preduzeća BH-Gas, ističući da se cijena gasa u Evropi smanjuje, u FBiH istovremeno povećava.

“Od generalnog direktora i uprave BH-Gasa javnost očekuje da ponude konkretne odgovore zbog čega je nabavna cijena gasa u Republici Srpskoj niža nego u FBiH, zašto FBiH ima najvišu nabavnu cijenu gasa u cijelom regionu, te kako je moguće da je gas za proizvodne kompanije u FBiH daleko skuplji nego u zemljama EU”, pitaju poslodavci.

U saopštenju se navodi da je tako u odnosu na Njemačku cijena gasa viša za 40 odsto.

Udruženje poslodavaca ističe da bi preduzeće BH-Gas trebalo da pojasni građanima da postojeću višu cijenu gasa za privredu, a daleko nižu za domaćinstva u FBiH, na kraju opet plaćaju građani, jer povećanje cijene gasa dovodi do poskupljenja proizvoda i usluga za stanovništvo.

Јedna od kritika poslodavaca na račun BH-Gasa odnosi se na to da ovo preduzeće nije izgradio skladišta za gas, kojima se moglo bitno uticati na cijenu gasa.

“Od BH-Gasa privreda i građani BiH očekuju i odgovor na pitanje da li se i šta radi na istraživanjima nalazišta gasa u BiH. Zdrava logika govori da ako prirodnog gasa ima sa lijeve strane Save, onda bi ga trebalo biti i sa desne. Podsjećanja radi, Hrvatska gotovo 40 odsto vlastitih potreba za gasom rješava iz domaćih izvora”, navodi se u saopštenju Udruženja poslodavaca Federacije.

Od BH-Gasa poslodavci traže odgovor na pitanje koliko je posrednika u isporuci gasa u FBiH, te da li se može smanjiti njihov broj, a samim tim i cijena gasa.

Više vijesti