da block

Dokazni postupak na suđenju Mladiću počinje 25. juna

da block

Sudsko vijeće Haškog tribunala zakazalo je početak dokaznog postupka na suđenju Ratku Mladiću, bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), za 25. juni ove godine.

Alphons Orie, predsjedavajući Sudskog vijeća, prihvatio je molbu Mladićeve Odbrane da se odgodi početak dokaznog postupka – koji je prvobitno bio zakazan za 29. maj ove godine – zbog problema sa objelodanjivanjem dokaza, ali je odbio zahtjev da ta pauza traje šest mjeseci.

“Problemi sa objelodanjivanjem imaju uticaj na pripreme Odbrane za suđenje. Međutim, pripreme do sada nisu bile uzalud, samo će možda trebati pripremiti dodatne dokaze. Sve to zahtjeva dodatno vrijeme. S druge strane, uticaj problema sa objelodanjivanjem je određenim segmentima vrlo mali ili nepostojeći”, navodi se u odluci Orieja.

Pri odlučivanju o dužini trajanja pauze prije pozivanja prvih svjedoka Optužbe, Sudsko vijeće je izvršilo procjenu količine posla koji očekuje branioca i drugo osoblje, a koji proizilazi iz problema sa objelodanjivanjem.

“Priprema za suđenje se ne vrši isključivo prije početka suđenja. Članovi tima Odbrane će nastaviti da pomažu glavnom braniocu tokom mjeseci i sedmica nakon početka dokaznog postupka”, stoji u odluci.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) naložio je Haškom tužilaštvu da do 30. maja dostavi novu listu svjedoka koje planira pozvati.

Odbrana Ratka Mladića žalila se Sudskom vijeću 14. maja, dva dana prije početka suđenja, da nisu u posjedu svih dokaza zbog greške Haškog tužilaštva u objelodanjivanju.

Branko Lukić, branilac optuženog, zatražio je da se Odbrani odobri šest mjeseci pauze prije početka dokaznog postupka na suđenju Mladiću, dok je Haško tužilaštvo ocijenilo da bi bila dovoljna “ograničena pauza”.

Mladić je optužen za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja između 1992. i 1995. godine. Optužnicom mu je na teret stavljena odgovornost za genocid u Srebrenici 1995. i u još nekoliko bosanskohercegovačkih općina 1992. godine, kao i progon Bošnjaka i Hrvata sa teritorija pod kontrolom VRS-a, granatiranje i snajpersko djelovanje po Sarajevu, te uzimanje međunarodnih vojnika za taoce.

On je uhapšen u maju prošle godine, a suđenje je počelo izvođenjem uvodne riječi Tužilaštva u Haagu 16. i 17. maja ove godine, prenosi BIRN.

(VisokoIN/Srna)