Đoković: Kako da pričam o 100 miliona, a plata u Srbiji 200 eura?

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković postavio je još jedan rekord. On je postao prvi teniser koji je od turnira zaradio 100 miliona dolara. Međutim, Nole kaže da mu taj podatak ne znači ništa, jer je svjestan da većina ljudi u svijetu pa tako i u Srbiji teško živi.

“Ništa. Novac mi ne znači ništa. Ne gledam tenis kao profesiju i svoj život kroz pare – one su za mene sredstvo za obezbjeđivanje kvaliteta života i životnog stila, ali ništa više od toga”, rekao je prvi reket svijeta.

Novak je potom obrazložio zašto misli da od toga ne treba praviti veliku stvar.

“Ne obraćam pažnju i ne prija mi kada se previše potencira novac od nagrada. Mediji me stavljaju u neprijatnu situaciju da govorim o iznosu koji sam zaradio tokom karijere, a profesionalni sport ne treba da se igra zbog para. To je pod broj jedan, a današnje društvo upravo to potencira – uspjeh se prikazuje korz novac i moć, a to ne treba da bude mjerilo. Potpuno sam protiv toga jer imam drugačije vrijednosti”, rekao je Đoković i dodao:

“Novac dolazi kao posljedica, pozitivna naravno, predanosti, ljubavi, strasti prema sportu i uspjeha na kraju krajeva. Možete da zamislite sada mene da pričam o novcu, a prosječna plata u Srbiji je 200-300 eura? Na šta bi to ličilo? To je sve što mogu da kažem. Nije da se sada pretvaram i da pokušavam da budem lažno skorman, žalosno je stanje u današnjem svijetu što je sport postao toliko napet, postao je sredstvo za pravljenje neprijatnih i agresivnih rivalstava”.

Đoković je naglasio da novac ne može da bude zdrav motiv za razvoj uspješnog sportiste.

“Sport je izgubio svoju početnu draž, sada je to biznis i mašina za pravljenje para, što je žalosno, mada ima i mnogo suprotnih primjera. Takve pozitivne poruke i priče treba da budu primjer mladim generacijama jer para ne može da izazove pravu motivaciju u odrastanju mladog sportiste. Jednostavno ne može, ona će stvoriti samo više pritiska i očekivanja i kod roditelja i kod sportiste samog, ako se igra zbog para i slave. Ako igraš zato što stvarno voliš sport i krećeš iz te emocije koja je osnova svega, onda je sve drugačije i ostalo će doći, život će sve to srediti”, kaže Đoković.

Za kraj, on poručuje da u krajnjem slučaju ta lista nema smisla.

“Ako baš hoćete o tome, ne može da se poredi npr. primanje Johna McEnroea (ukupno zaradio 12,5 miliona, prim. aut) i današnjeg tenisera, jer je mnogo više novca sada”, zaključio je prvi teniser svijeta.