Doktori najavili odlazak sa KCUS-a

Tri doktora sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu u najskorije vrijeme odlaze iz Bosne i Hercegovine, a još dvojica se intenzivno za to pripremaju!

Ovaj podatak smo juče dobili od prim. dr. Izeta Hočka, jednog od članova Federalnog saveza samostalnog strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije, on je rukovodilac i podružnice Kanton Sarajevo, te ističe da je juče kontaktirao s još jednim ljekarom iz ovog centra.

Želimo samo raditi

“I on i njegova supruga, takođe doktorica, pregovaraju s jednom inostranom klinikom, što znači da je moguć i njihov odlazak. Iako je jasno da je stanje u najuglednijoj zdravstvenoj instituciji u BiH rovito bilo još i prije svih dešavanja oko dr. Ismeta Gavrankapetanovića (Komisija za primopredaju dužnosti još nije završila posao, tvrdi advokat Senad Pećanin, op. a), ova najnovija saznanja o odlascima mladih kolega su me posebno pogodila. Isto objašnjavaju: žele raditi svoj posao koji je sam po sebi stresan, a dodatna opterećenja im nisu potrebna”, objašnjava nam dr. Hočko, dodajući da iz pouzdanih izvora zna i za skoro napuštanje BiH nekih doktora iz Doma zdravlja Sarajevo.

Dr. Hočko napominje da će sindikat kojem pripada stati u odbranu svakog svoga člana ako zatreba.

“Neki od naših članova su ovih dana javno istupali i moguće je da će se i oni naći pod jačim pritiskom”, ističe dr. Hočko, dodajući da se ništa ne dešava slučajno, pa ni to što njihov sindikat nailazi na otvorene opstrukcije vrha vlasti u vezi sa potpisivanjem kolektivnog ugovora.

Situacija bi se, tvrdi, mogla bitnije izmijeniti ukoliko Vlada ZDK-a da saglasnost na prijedlog tog ugovora, a o čemu će se odlučivati ovih dana.

“Dovoljna bi bila samo jedna saglasnost da se kolektivni ugovor zaključi na nivou Federacije, odnosno da ga je moguće primijeniti i u preostalih devet kantona”, objašnjava prim. dr. Hočko, nimalo ne sumnjajući u to da će najavljeni štrajk doktora, članova njihovog sindikata, u septembru i biti održan.

“Na dvije stvari odavno ukazujemo, a to su: kredibilitet našeg zdravstva vrtoglavo pada, a bez drastičnih promjena, malo kvalitetnih doktora će ostati u javnom zdravstvu. Ili će otići u privatne klinike koje, nažalost, mnogim građanima nisu dostupne ili vani. U Njemačku, recimo, koja bi ih danas rado sve prihvatila, a da i ne govorim o ostalom zdravstvenom osoblju. No, ko će onda liječiti naše ljude”, pita prim. dr. Hočko, razočaran i ponašanjem mnogih kolega.

Ljekari bez stava

“Razumijem njihov strah, ali ne i ponašanje koje nema veze s etikom, kao što je podržati nekoga pa povući potpis! Poražavajuće je što misle da će time oni ostati nedirnuti, a pogotovo to što su neki postali ‘janjičari’ i lako bi se odrekli i rođenog oca, kamoli doktora koji im je bio mentor, koji ih je podržavao na njihovom stručnom putu, u kome su uvijek imali podršku. Doktori bez stava za mene nisu doktori. Oni ne cijene ovu veličanstvenu profesiju, ne cijene ni to koliko su sami utrošili energije da postanu to što jesu. Nemaju, dakle, ni samopoštovanja, pa kako će principijelno poštovati drugog”, smatra dr. Hočko.

On je, međutim, ogorčen i ravnodušnošću svih onih činilaca, a ima ih, ohohoho, u našem društvu, koji bi trebalo da zaustave srozavanje zdravstva: “Ne shvatam ni muk građanstva. Kao da ih se sve ovo ne tiče”, kaže dr. Hočko.

(Visokoin.com / Oslobođenje)