Doktori su rekli da od naše Zare nema ništa, a mi im svakog dana dokazujemo koliko su bili u krivu

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Hrabra djevojčica Zara Sivčević iz Tuzle, koju su ljekari po rođenju otpisali, jer boluje od cerebralne paralize, veliki je borac i, uz nadljudske napore svojih roditelja Gordane i Amera, napreduje iz dana u dan. Upornošću i velikom voljom Zara danas pliva, jaše i radi sve ono što su doktori rekli da nikada neće moći.

Rođena je 11. maja 2006. u Gradini, u 28. sedmici trudnoće, sa 820 grama, kao potpuno nerazvijeno dijete, za koje niko nije davao nadu i predviđao da će uopće preživjeti.

Snaga i ljubav

Život njenih roditelja od tog dana se potpuno promijenio, pretvorio se u borbu za Zarino liječenje. Danas, samo za to žive.

Gordana nam je kazala da je Zara, kada je prvi put izašla iz bolnice, bila teška samo kilogram. Šest mjeseci je spavala na njenim grudima. Ljubav ih je držala i dala im snage da prođu sve što ih je zadesilo.

Malenoj Zari neophodne su terapije

– Nismo imale podršku doktora. Jednom prilikom, kada je Zara imala temperaturu, odvela sam je fizijatrici. Ispostavilo se da ima tešku urinarnu infekciju. Nakon pet dana temperature, povraćanja, hodanja po bolnicama, fizijatrica ju je digla za ruke, tako minijaturnu, i rekla: “Nema od ovog ništa.” Nije rekla od djeteta, kćerkice nego od ovog – govori Gordana.

Te riječi i mučan osjećaj koje su izazvale, ona nikada neće zaboraviti. Sa ponosom govori kako su svima dokazali da nisu bili u pravu. Zara danas dosta toga samostalno radi, uživa u muzici, pjeva. Ona je veliki borac.

Djevojčica sa majkom Gordanom već devet godina živi u Sloveniji, tamo ide u školu, gdje ima kompletan program rehabilitacije.

– U Sloveniji nemamo pravo na socijalnu pomoć, ali je Zara oslobođena plaćanja školarine i prijevoza do škole. Muž i sin su u Tuzli, pomažu nam koliko mogu. Naš boravak u Sloveniji mjesečno košta skoro 1.500 eura – govori ova hrabra majka.

Digli kredit

Kako bi Zara još više napredovala i ojačala, svakog dana ide na terapije, koje su nerijetko bolne, ali ona i njena majka ne odustaju. Iako je do sada imala četiri operacije, jednu na kuku i tri operacije stopala, Zara ide u školu jahanja te pliva s delfinima, što je jedna od vrsta fizioterapeutskih vježbi.

U početku su Amer i Gordana imali ušteđevinu, ali su ubrzo za potrebne terapije, liječenje i sve druge neophodne stvari morali podići veliki kredit, a preostalo im je da banci vrate još skoro 90.000 maraka. Ali, Gordana nikada nije odustala. Zajedno sa mužem prodala je skoro sve – garažu, zlato koje je imala… a raznim akcijama, koje i danas vodi, sakupila je novac za električna kolica, koja koštaju 9.300 eura.

Kako pomoći

Porodica Sivčević u svojoj višegodišnjoj borbi izložena je velikim troškovima. Svi oni koji im žele novčano pomoći i olakšati borbu, mogu to učini uplatom na devizni računi za Zaru: Gordana Bojanović-Sivčević ABANKA VIPA d.d. Slovenska 58, 1517 Ljubljana
SWIFT: ABANSI2X IBAN: SI56 05100 7026430295 ili Zara Sivčević “UniCredit Bank” SWIFT: UNCRBA22 IBAN: BA 39 3384 4028 1685 4244 UNICREDIT BANK, Podružnica Tuzla, Džafer Mahala 55-57 75000 Tuzla.

Za uplate na račun u konvertibilnim markama: Zara Sivčević, “UniCredit Bank” d.d.
Transakciji račun banke 3383002500000419 Broj računa: 40323302000.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.