Doktori u šoku: Djevojčica iz SAD-a preboljela kugu

Bubonskom kugom, bolešću poznatom i kao ‘crna smrt’ 14. stoljeća, zarazila se, i preživjela infekciju, jedna djevojčica iz američke države Colorado. Liječnici nisu mogli vjerovati vlastitim očima.

Sedmogodišnja djevojčica iz Pagosa Springsa, Colorado, oporavlja se od iznimno rijetke bolesti koja je potaknula smrtonosnu epidemiju u srednjem vijeku. Naime, Sierra Jane Downing uspješno se oporavlja od buboničke kuge u bolnici Rocky Mountain u Denveru, izvještava 9News.

Bubonska kuga je u 14. stoljeću uzrokovala smrt 30 do 60 posto europske populacije. Žrtve su umirale nekoliko dana nakon prvotne infekcije. No, danas je situacija sasvim drugačija.

Liječnici male Sierre odmah su shvatili o čemu je riječ i hitno započeli terapiju antibioticima što je dovelo do njenog oporavka.

Sierra je dovedena u bolnicu s temperaturom od 42 stupnjeva. Već je bila u deliriumu, imala napadaje i ubrzani rad srca. Ispostavilo se da je bila u kontaktu s mrtvom vjevericom koju je htjela pokopati. Bubonska kuga se najčešće prenosi ugrizom muhe pa se pretpostavlja da je muha s mrtve životinje skočila na djevojčicu.

Nakon testiranja, dr. Jennifer Snow i dr. Wendi Drummond počeli su sumnjati da Sierra možda ima iznimno rijedak slučaj bubonske kuge.

‘Nikad to nisam vidjela. Učiš te simptome na fakultetu, na satu mikrobiologije, no u praksi nikad to nisam susrela. Nadam se da nikad više ni neću’, rekla je dr. Snow.

U SAD-u se pojavi 11 slučajeva oboljelih godišnje. Ako se ne liječi, bubonska kuga napreduje brzo sve do stanja šoka, a zatim uzrokuje otkazivanje organa.

Brza dijagnoza i terapija omogućili su da Sierra više nije na odjelu intenzivne njege, opet se smije i priča.

(VisokoIN)