Dom naroda Parlamenta FBiH odobrio rebalans budžeta

Delegati Doma naroda Parlamenta Federacije BiH (FBiH) odobrili su na današnjoj vanrednoj sjednici rebalans ovogodišnjeg budžeta, koji je Federalna vlada utvrdila u iznosu od 1.999.084.438 KM, što je za 75,3 miliona KM ili 3,9 posto više u odnosu na aktuelni.

Da bi stupio na snagu, Prijedlog izmjena i dopuna budžeta FBiH treba da odobri i Predstavnički dom, čije je zasjedanje najavljeno za četvrtak, 6. septembra.

Uz tekst rebalansa većinom glasova podržan je amandman Kluba delegata Hrvatskog naroda kojim je predviđeno da 12 miliona KM namijenjenih za niže nivoe vlasti bude raspoređeno tako što će po pet miliona pripasti Bosanskopodrinjskom i Posavskom kantonu, a dva miliona Livanjskom.

Odobrenim rebalansom budžeta nezadovoljan je Savez poljoprivrednih udruženja FBiH, koji su danas bili pred zgradom Parlamenta i dogovorili da sačekaju odluku Predstavničkog doma. U slučaju nepovoljnog ishoda poljoprivrednici su najavili blokadu rada Vlade i Parlamenta FBiH.

Poljoprivrednici su nezadovoljni što je predloženim rebalansom stavka za podsticaje u ovom sektoru umanjena sa 78 miliona na 68 miliona KM.

(VisokoIN/Srna)