Dom naroda razmatra federalni budžet za 2018. godinu

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Prilikom izrade Proračuna Federacije BiH za narednu godinu, čiji će Nacrt sutra razmatrati Dom naroda Parlamenta FBiH, vodilo se računa o smanjenju tekućih rashoda kako bi bio stvoren prostor da dio sredstava bude usmjeren u razvojne infrastrukturne projekte.

Tako se Vlada opredijelila da i naredne godine nastavi aktivnosti ulaganja u putnu infrastrukturu, koje su započete rebalansom budžeta Federacije BiH za 2017. godinu povlačenjem sredstava iz akumulirane dobiti javnih preduzeća u iznosu od 183,0 miliona KM .

Zakonom o izvršavanju budžeta je definisano da će sredstva sa JRT Federacije BiH biti prebačena na projektni račun u resoru Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, a dalje će se sukcesivno prebacivati javnim preduzećima u skladu sa dinamikom izvođenja radova.

Pet miliona KM planirano je za izgradnju infrastrukture u lokalnim zajednicama na razdjelu Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta.

Povećanje efikasnosti federalnih organa uprave odnosno reduciranje troškova zakupnine, održavanja i osiguranja planirano je postići kroz već započete aktivnosti na trajnom rješavanju smještaja federalnih institucija.

Predviđeno je da se federalne institucije u Mostaru presele u zgradu Staklene banke i za te namjene je planirano oko devet miliona KM u okviru Službe za zajedničke poslove.

Po pitanju trajnog rješenja federalnih institucija u Sarajevu planirano je oko osam miliona KM za kupovinu zgrade. Također, za te namjene u izmjenama i dopunama ovogodišnjeg budžeta planirano oko 15 miliona KM za kupovinu zgrade po završetku pregovora sa Vladom Kantona Sarajevo u vezi objekta u njihovom vlasništvu.

U skladu sa potpisanim Sporazumom između Vlade Federacije BiH i predstavnika boračkih saveza, organizacija i udruženja, ukupan iznos sredstava koji se isplaćuje boračkim kategorijama ostao je nepromijenjen, s tim da je Transfer za rješavanje statusnih pitanja boraca povećan za dva miliona KM i iznosi devet miliona KM.

Osim toga, rebalansom budžeta sedam miliona KM bit će usmjereno za deset
najvećih boračkih udruženja od posebnog značaja za Federaciju BiH.

U Nacrtu budžeta za 2018. godinu povećan je transfer kantonima i općinama na 18 miliona KM. Pri tome je rebalansom budžeta za ove namjene planirano 12 miliona KM.

Putem Federalnog zavoda za zapošljavanje implementirat će se Projekat podrške zapošljavanju finansiranog putem zaduženja kod Svjetske banke – Međunarodne banke za obnovu i razvoj. U te svrhe, predviđeno je 12,7 miliona KM na razdjelu Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Pored toga, početkom naredne godine očekuje se završetak provedbe Uredbe za zapošljavanje i samozapošljavanje, te je za te namjene predloženo da se izdvoji dva miliona KM.

Federalno ministarstvo finansija, pridržavajući se načela stabilizacijskog djelovanja fiskalne politike, izradilo je navedeni budžet Federacije BiH za 2018. godinu, koji iznosi 2.875.051.837,00 KM. To je za 127,4 miliona KM ili pet posto više u odnosu na ovogodišnji budžet Federacije BiH.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.