“Dom zdravlja” Visoko: Izvještaj o mikorbiološkoj analizi rijeke Fojnice

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Vršeći rutinsku sanitarno-higijensku kontrolu i epidemiološki nadzor na području općine Visoko uzeti su uzorci vode iz rijeke Fojnice na lokalitetu kupališta Buci – Mlinovi. Analiza je izvršena zbog kontrole kvalitete vode i utvrđivanja pogodnosti za kupanje i rekreativne svrhe.

Prema nalazu Zavoda za javno zdravstvo Ze-do kantona utvrđeno je značajno mikrobiološko zagađenje vode, prema tome se stavlja u klasu površinskih voda III klase i niže.

Vode sa ovim stepenom mikrobiološke kontaminacije nisu pogodne, bez prethodnog prečišćavanja i dezinfekcije, za opskrbu naselja vodom za piće, za prehrambenu industriju, uzgoj plemenitih vrsta ribe (Salmonida), nisu pogodne za kupanje, sportove na vodi kao ni za uzgoj ostalih vrsta ribe (Ciprinida).

Izvještaj o ispitivanju vode možete pogledati ovdje.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.